Baby’s beginnen hun moedertaal al in de baarmoeder te leren

pasgeboren

Pasgeboren baby’s kunnen onderscheid maken tussen klanken die in hun moedertaal thuishoren en klanken die tot een vreemde taal behoren. Dat blijkt uit onderzoek. Het wijst erop dat baby’s al in de baarmoeder met taal bezig zijn. En dat is nieuw!

Wanneer een foetus ongeveer dertig weken oud is, ontwikkelt deze de mechanismen die nodig zijn om te kunnen luisteren. En blijkbaar gebruikt de foetus de laatste tien weken in de baarmoeder om de moeder ‘af te luisteren’. “We weten al meer dan dertig jaar dat we al voor de geboorte stemmen leren kennen door te luisteren naar de spraak van onze moeder,” vertelt onderzoeker Christine Moon. “Maar dit is het eerste onderzoek dat laat zien dat we bepaalde klanken uit de spraak van onze moeder al voor onze geboorte leren.”

Experiment
De onderzoekers trekken hun conclusie nadat ze pasgeboren baby’s in een Amerikaans en Zweeds ziekenhuis bestudeerden. De baby’s kregen Zweedse of Engelse klanken te horen en konden zelf bepalen hoe vaak ze de klanken te horen kregen door op een speen te zuigen die weer verbonden was aan een computer. Elke keer als de baby’s aan de speen zogen, kregen ze een nieuwe klank te horen. Zowel in Zweden als in de VS zogen de baby’s meer op hun speen wanneer ze klanken te horen kregen uit een vreemde taal. Wanneer ze klanken uit de taal van hun moeder horen, zogen ze minder vaak op de speen.

WIST U DAT…

…baby’s vreemd gedrag sneller nadoen als het een naam heeft?

Luisteren
Het onderzoek wijst erop dat de baby’s – die tussen de zeven en 75 uren oud waren – al kleine onderdelen van spraak beheersen. “Deze kleintjes hadden al in de baarmoeder naar de stem van hun moeder geluisterd en de laatste tien weken in het bijzonder naar de klanken die zij vormde,” stelt onderzoeker Patricia Kuhl.

Het onderzoek is verrassend. Wetenschappers gingen er eigenlijk altijd vanuit dat baby’s pas na hun geboorte klanken leerden. “Het feit dat kinderen al in de baarmoeder klanken kunnen leren, betekent dat ze enkele zeer verfijnde hersencentra aan het werk zetten en dat al voor de geboorte.”

Bronmateriaal

"Newborn memories of the oohs and ahs heard in the womb" - Plu.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door www.jpart.no (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd