Babyhaai kan voor geboorte al gevaar voelen en erop reageren

bamboehaai

Babyhaaien die nog in hun eitjes zitten en nog volop in ontwikkeling zijn, kunnen de aanwezigheid van roofdieren al voelen. En ze reageren er ook op door te stoppen met bewegen en zo te voorkomen dat ze door het roofdier worden opgemerkt.

Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van Western Australia in het blad PLoS ONE. Ze bestudeerden voor hun onderzoek embryo’s van de bruinbandbamboeihaai.

Sensoren
Volwassen haaien nemen hun prooien waar met behulp van zeer gevoelige sensoren die het elektrisch veld dat deze prooien creëren, kunnen detecteren. Maar zouden babyhaaien ook al in staat zijn om elektrische velden waar te nemen? De onderzoekers namen de proef op de som. Ze verzamelden een aantal embryo’s (die dus nog in hun eitjes zitten en nog volop in ontwikkeling zijn) en stelden ze bloot aan een elektrisch veld dat vijanden van bruinbandbamboehaaien afgeven.

WIST U DAT…

Bevriezen
De babyhaaien reageerden sterk op het elektrisch veld. Ze leken wel te bevriezen: hun bewegingen stoppen. Ze houden letterlijk hun adem in: hun kieuwen bewegen niet meer. Natuurlijk kan de haai dat niet al te lang volhouden: op een gegeven moment moet deze weer zuurstof naar binnen pompen. Maar zelfs wanneer de haai zijn bewegingen wel moet hervatten, doet deze dat heel voorzichtig door het aantal bewegingen zo beperkt mogelijk te houden.

Verklaring
Dat de babyhaaien al zo fel reageren wanneer ze het elektrische veld van roofdieren aanvoelen, is goed te verklaren. De door de onderzoekers bestudeerde babyhaaien waren al vrij ver in hun ontwikkeling: het zou niet lang meer duren alvorens ze uit hun ei zouden kruipen. Op dat moment is de onderste rand van het ei al verzwakt en kan zeewater het ei binnendringen. Het is dus mogelijk dat de geur van de jonge haai zich verspreidt en door roofdieren wordt opgemerkt. De babyhaai is ondertussen vrij machteloos: deze zit gevangen in zijn ei. Het enige wat de babyhaai kan doen om zichzelf te beschermen, is het roofdier tijdig opmerken, stil zijn en hopen dat het roofdier aan hem voorbijgaat.

De onderzoekers achterhaalden ook op welke elektrische velden de babyhaaien het sterkst reageren. Die kennis kan wellicht weer gebruikt worden om bijvoorbeeld voor de kust elektrische velden te creëren die haaien associëren met roofdieren en waardoor ze dus worden afgeschrikt.

Bronmateriaal

"Baby sharks play dead to avoid predators" - UWA.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd