Babychimpansee komt net als mens ter wereld

Nieuw onderzoek toont aan dat de chimpansee net als de mens met het gezicht van de moeder afgewend ter wereld komt. En dat is bijzonder.

Wetenschappers maakten filmpjes van de geboorte van diverse chimpansees en ontdekten dat de kleintjes allemaal met het gezicht van de moeder afgewend ter wereld kwamen. Dat was een verrassing: wetenschappers gingen er namelijk vanuit dat alleen mensen op deze manier bevielen.

Aap
Wanneer andere apensoorten bevallen, komt het kleintje eruit met het gezichtje naar de moeder toe. Hierdoor kan de moeder het kindje oppakken, naar zich toetrekken en de luchtwegen vrijmaken zodat het jong zelf kan ademhalen.

WIST U DAT…

…ook vrouwelijke chimpansees liever met poppen spelen?

Ouder
Wetenschappers gingen er altijd vanuit dat de mens een eigen maniertje had ontwikkeld. Maar dit onderzoek toont aan dat de methode ook onder chimpansees heel normaal is. Waarschijnlijk is het dus ook al een veel ouder ‘gebruik’.

Kraamvrouw
“Antropologen hebben altijd beredeneerd dat het feit dat menselijke baby’s met hun gezicht van de moeder afgewend ter wereld komen, geleid heeft tot het ontstaan van de kraamvrouw,” vertelt onderzoeker Satoshi Hirata. “Maar onze observaties laten zien dat dat niet klopt. Wij denken dat we uniek zijn, zonder dat we genoeg van deze dieren weten.”

Het filmpje van de geboorte van een chimpansee is hier te zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd