Baby wil slechterik zien boeten

Baby’s die net acht maanden oud zijn, vinden het al prettig als slechteriken slecht behandeld worden, zo blijkt.

Er is al heel veel onderzoek gedaan naar baby’s en hun kijk op gedrag. Uit de meeste studies blijkt dat baby’s met name prettig gedrag kunnen waarderen. Maar onderzoeker Kiley Hamlin ontdekte dat baby’s slecht gedrag soms ook wel prettig vinden. Namelijk wanneer dat slechte gedrag zich richt op mensen die in de ogen van de baby’s slecht zijn.

Experiment
De onderzoekers baseren hun conclusies op een experiment waaraan honderd baby’s deelnamen. De proefpersonen kregen een verhaaltje te zien waarin handpoppen schitterden. Soms waren de handpoppen heel lief voor elkaar. Soms was één van de handpoppen onaardig. Vervolgens kregen de baby’s te zien hoe de handpoppen elkaar cadeautjes gaven of juist cadeautjes afnamen. Daarna moesten de baby’s kiezen welke handpop ze het leukst vonden. De baby’s hadden een enorme voorkeur voor de handpop die cadeaus had afgenomen van de handpop die in eerdere scènes onaardig was geweest.

Nog een experiment
In een tweede experiment werkten de onderzoekers met baby’s van 21 maanden. De baby’s kregen ook twee handpoppen te zien. Soms hielp de ene pop de andere (zie hierboven). Soms ook niet (zie hieronder). Vervolgens moesten de kinderen een beloning aan één van de poppen geven of een beloning bij één van de poppen weg te nemen. De kinderen haalden de beloning bij ‘slechte’ poppen weg en gaven een beloning aan de ‘goede’, zo schrijven de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

“We hebben ontdekt dat baby’s met acht maanden al een genuanceerde kijk hebben op wederkerigheid en deze complexe sociale evaluaties dus veel eerder kunnen uitvoeren dan gedacht,” concludeert Hamlin. De onderzoekers vermoeden dat het rechtvaardigheidsgevoel deels aangeleerd is, maar het feit dat kinderen al op zo’n jonge leeftijd bezig zijn om anderen te laten boeten voor hun fouten, wijst er wel op dat het deels ook aangeboren is.

Bronmateriaal

"Babies embrace punishment earlier than previously thought, study suggests" - Publicaffairs.ubc.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Breezy Baldwin (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd