Baby weet wie de baas is

Zelfs baby’s die nog maar net tien maanden oud zijn, zijn in staat om vast te stellen wie hoger in rang is. Dat blijkt uit experimenten. De baby’s bepalen de hiërarchie door te kijken naar grootte. En dat is helemaal geen gekke gedachte: groter is over het algemeen namelijk beter. Dat geldt voor veel dieren, maar ook voor mensen: zo winnen lange mensen meestal de verkiezingen.

De onderzoekers verzamelden baby’s die tussen de elf en zestien maanden oud waren. De kinderen kregen een filmpje te zien waarin twee abstracte cartoonfiguren in de vorm van een vierkantje en met enkel een mond en oog elkaar tegenkwamen. De blokjes waren opzettelijk heel abstract weergegeven, zodat de baby’s enkel op de informatie die samenhing met grootte zouden letten.

Filmpje
In het filmpje liepen het grotere en kleinere blokje tegen elkaar op, omdat ze over hetzelfde paadje wilden lopen. Soms boog het kleinere blokje voor de grotere en ging het kleintje aan de kant. Maar soms gebeurde ook het tegenovergestelde. De wetenschappers noteerden hoelang de baby’s naar de filmpjes keken. Psychologen zijn het er namelijk over eens dat baby’s die verbaasd zijn over iets er langer naar blijven kijken.

Verbaasd
De kinderen keken gemiddeld twintig seconden naar het scherm als het grote blok aan de kant ging voor de kleine. Wanneer het andersom (en dus logischer) was, keken ze maar twaalf seconden.

WIST U DAT…

…baby’s waarschijnlijk prima zicht hebben in de baarmoeder?

Basis
De onderzoekers concluderen dan ook dat zelfs kinderen die nog geen taal spreken, begrijpen hoe sociale dominantie werkt. “Kinderen komen op de wereld met bepaalde basisconcepten,” stelt onderzoeker Lotte Thomsen. “Wat wij suggereren is dat een basaal begrip van sociale relaties één van de bouwblokken van het brein is.”

In enkele extra experimenten konden de wetenschappers bevestigen dat de baby’s niet zozeer gefascineerd waren door de bewegingen van de blokken alswel door het conflict. Ook toonden de onderzoekers aan dat baby’s van tien maanden oud al zagen wie de baas was.

Bronmateriaal

"Even young babies know who's boss" - Newscientist.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd