Baby weet al wie zijn vrienden en vijanden zijn

baby

Baby’s van negen maanden oud hebben al een voorkeur voor mensen die gemeen zijn tegen mensen die anders zijn dan de baby’s zelf of vriendelijk zijn tegen mensen die op de baby’s lijken. Het suggereert dat baby’s al weten wie hun vrienden en vijanden zijn en dat ze vijanden van hun vijanden wellicht als hun vrienden zien. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

“Ons onderzoek toont aan dat baby’s met negen maanden druk bezig zijn om hun omgeving in zich op te nemen en proberen te bepalen wie hun vriend of vijand is,” vertelt onderzoeker Kiley Hamlin. “Een belangrijke manier waarop ze dit onderscheid maken, is volgens ons onderzoek gebaseerd op de verschillen en overeenkomsten die ze (tussen zichzelf en anderen, red.) zien.”

Experiment
De onderzoekers baseren hun conclusie op een experiment. Ze lieten de baby’s kiezen uit twee etenswaren. Nadat duidelijk was geworden voor welk voedsel de baby een voorkeur had, haalden de onderzoekers er twee poppen bij. De ene pop liet aan de baby’s zien dat deze dezelfde voorkeur voor eten had. De andere pop had juist een andere voorkeur. Daarna haalden de onderzoekers er andere poppen bij die de eerste poppen hielpen of benadeelden. Vervolgens mochten de baby’s een pop kiezen. De kinderen kozen massaal voor de poppen die de pop die dezelfde voorkeuren had als zij, hadden geholpen of de poppen die de pop die andere voorkeuren had dan zijzelf hadden benadeeld.

WIST U DAT…

…te simpele informatie baby’s niet kan boeien?

De vijand van mijn vijand
“Deze resultaten suggereren dat baby’s iets van leedvermaak voelen: ze ervaren plezier wanneer een individu dat ze niet aardig vinden of dat ze als een bedreiging zien, wordt benadeeld. Of de baby’s begrijpen de sociale banden al en erkennen dat de vijand van hun vijand hun vriend is.”

Ontmoedigend?
Ergens is het onderzoek wat ontmoedigend, zo merkt onderzoeker Karen Wynn op. “We waren verrast – en betreurden het meer dan een beetje – dat baby’s een voorkeur hebben voor individuen die iemand die anders is dan zijzelf, benadelen. Maar hoewel onze resultaten laten zien dat we gebouwd zijn om een hekel te hebben aan verschillen, laat het ook zien dat we gebouwd zijn om te houden van overeenkomsten en mensen wereldwijd zijn op verschillende manieren vergelijkbaar.”

Mogelijk kunnen de baby’s niet aanzien dat iemand die dezelfde voorkeuren heeft als zij, wordt benadeeld en hebben ze daarom een voorkeur voor iemand die mensen die anders zijn benadeelt. Wellicht verandert hun houding als ze wat meer informatie zouden hebben over de individuen. “Mijn echtgenoot heeft een hekel aan kaas,” vertelt Wynn. “Ik ben dol op kaas en we kunnen het prima vinden samen. Een interessante vraag is dan ook: welke soort informatie stelt ons in staat om over oppervlakkige verschillen heen te kijken en op onze overeenkomsten verder te bouwen?”

Bronmateriaal

"Friend or foe: Babies choose sides early" - UBC.ca
"Infants prefer individuals who punish those not like themselves, Yale researchers find" - Yale.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dean Wissing (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd