Baby van tien maanden weet dat de keukentafel niet kan springen

baby

Baby’s van tien maanden hebben al bepaalde verwachtingen als het gaat om routes die dieren en objecten af kunnen leggen. Zo weten ze bijvoorbeeld heel goed dat een tafel – in tegenstelling tot een kat – niet over een hek kan springen.

Dat suggereert nieuw onderzoek van de Concordia University. De onderzoekers verzamelden 350 baby’s van tien maanden oud en lieten ze naar computeranimaties kijken. Ze herhaalden dat experiment toen de baby’s 12, 14, 16 en 20 maanden oud waren. Die animaties lieten zien hoe objecten – zoals een bus of een tafel – en levende wezens – zoals een hond of een kat – over een muur sprongen. Ook was in de animaties te zien hoe objecten en levende wezens tegen een muur op botsten.

Blikken
Aangezien de baby’s niet kunnen vertellen wat ze ‘normaal’ en ‘opvallend’ vinden, moesten de onderzoekers een andere manier vinden om te achterhalen hoe de jonge kinderen over de animaties dachten. Ze deden dat door de blikken van de baby’s te volgen. “Je kan meer te weten komen over wat baby’s weten door te achterhalen hoe lang ze naar iets kijken,” legt onderzoeker Rachel Baker uit. “Baby’s kijken langer naar iets nieuws dan naar iets waar ze al vertrouwd mee zijn.”

Resultaten
De baby’s van tien maanden oud bleken langer naar de animaties te kijken wanneer deze lieten zien dat een object – een bus of een tafel – over een muur sprong dan wanneer datzelfde object op de muur botste. Het suggereert dat ze de sprong vreemder vonden dan de botsing. In andere woorden: ze verwachtten niet dat objecten als bussen en tafels in staat zijn om over een muur te springen. Een botsing op een muur achtten ze wel mogelijk. Wanneer de animatie een kat liet zien die over een muur sprong keken de kinderen daar net zo lang naar als wanneer die kat op de muur botste. Beide scenario’s waren in de ogen van de kleintjes blijkbaar even logisch. En dat hebben de baby’s natuurlijk goed gezien. “Dieren kunnen tegen objecten botsen.”

De resultaten van dit onderzoek zijn opvallend, zo benadrukt Baker. “De beweging van objecten is beter te voorspellen dan de beweging van dieren. Dit onderzoek toont aan dat zelfs baby’s van tien maanden oud deze bewegingen deels begrijpen.” Het onderzoek toont aan dat jonge baby’s meer details uit hun omgeving in zich opnemen dan gedacht. “Baby’s zijn echt heel slim. Wij tonen aan dat baby’s ook al kunnen ze die kennis nog niet onder woorden brengen, iets begrijpen over dieren en objecten.”

Bronmateriaal

"Infants absorb more than we might think" - Concordia.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door sallyrae17 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd