Baby sterft door moeders tandvleesontsteking

Voor het eerst heeft een tandvleesontsteking bij een zwangere vrouw het leven van haar baby geëist. Het bijna voldragen kindje is doodgeboren. Experts namen al langer aan dat bacteriën in de mond een miskraam konden veroorzaken, maar het is voor het eerst dat die aanname werkelijkheid wordt.

De vrouw was 35 jaar oud toen zij een hele gewone tandvleesontsteking kreeg. Haar kindje werd na 39 weken doodgeboren. Artsen vonden de bacterie die tandvleesontsteking veroorzaakt terug in de bloedbaan, longen en maag van het kindje. De bacterie is in het vruchtwater gekomen en heeft de baby zo aan kunnen tasten. De verstoring van het vruchtwater vormt een risico voor moeder en kind en maakt van iets schijnbaar onschuldigs als tandvleesontsteking een groot risico, zo concluderen wetenschappers.

Tandvleesontsteking komt veel voor en zou ook duizenden zwangere vrouwen treffen. De hormonale veranderingen die een zwangere vrouw doormaakt, vergroot zelfs de kans op een tandvleesontsteking. Volgens de onderzoekers is het dan ook zeer belangrijk om juist tijdens de zwangerschap goed op de gezondheid van het gebit en het tandvlees te letten. “Je zou twee keer per dag met fluoridetandpasta moeten poetsen en extra goed moeten opletten dat je twee minuten poetst en elk oppervlak van elke tand schoonmaakt,” meent Nigel Carter van de British Dental Health Foundation.

De vrouw die haar kindje verloor, heeft inmiddels een gezonde zoon op de wereld gezet. Tijdens die zwangerschap is ze preventief behandeld voor tandvleesontsteking.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd