Voordat een baby begint met brabbelen luistert hij liever naar andere baby’s dan naar volwassenen. Dit beweren wetenschappers van de McGill Universiteit in een paper in het wetenschappelijke blad Developmental Science. De onderzoekers hopen dat baby’s met gehoorproblemen nu nog beter geholpen kunnen worden om te leren praten.
Tijdens het onderzoek stelden de onderzoekers verschillende zes maanden oude baby’s bloot aan geluiden van een baby en van een volwassen vrouw. Ondertussen analyseerden zij hoe lang iedere dreumes aandachtig bleef luisteren. Wat blijkt: een baby kan de aandacht 40% langer vasthouden wanneer hij naar het gebrabbel van een andere baby luistert dan naar de stem van een volwassen vrouw.
Maar het is toch logisch dat een baby aandachtig luistert naar gebrabbel, omdat dit lijkt op zijn eigen stem? Nou nee, niet dus. De baby’s die deelnamen aan het onderzoek konden zelf nog niet kletsen. Kortom, de geluiden van andere baby’s maakten nog geen onderdeel uit van de normale, dagelijkse luisterervaring van de koters.
Het is grappig om de reacties van de baby’s in onderstaande video te bekijken. De meeste baby’s reageren vrij neutraal op het geklets van de volwassenen. Maar wanneer ze babygeluiden horen, beginnen ze plotseling te lachen of met hun monden te bewegen. Blijkbaar herkennen de ukkies dat dit een geluid is dat ze zelf ook kunnen produceren, ook al hebben ze het nog niet eerder gehoord.
Een verkenningstocht
“Volwassenen gebruiken taal om te communiceren, maar dit geldt niet voor baby’s”, legt professor Linda Polka van de McGill universiteit uit. “Wanneer een baby begint met het produceren van geluiden heeft dit meer te maken met verkennen dan met communiceren. Baby’s beginnen met brabbelen wanneer ze alleen zijn, zonder interactie of oogcontact met anderen. Het duurt namelijk even voordat zij weten hoe zij hun stembanden moeten gebruiken.”
Polka vindt het niet verkeerd dat moeders en vaders met een hoog stemmetje tegen hun kroost praten. “Op die manier bereiden ouders hun kind voor op het moment dat hij of zij zelf gaat praten.”
Praten is heel goed
Overigens is het heel goed om tegen baby’s te praten. Zo kan een baby van drie maanden niet praten, maar luistert hij al wel. Een baby gebruikt dat gepraat om te categoriseren. Ook is het goed om te luisteren, want als een ouder reageert op het gebrabbel, dan krijgt de taalontwikkeling van het kind een boost. Verder is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat baby’s van nog geen 24 uur oud reageren op de stem van hun moeder. Bijzonder hè?