Baby kan lettergrepen al voor geboorte onderscheiden

baby

Zelfs drie maanden voor ze ter wereld komen zijn baby’s al in staat om lettergrepen te herkennen en te onderscheiden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

De wetenschappers trekken hun conclusies op basis van een onderzoek onder twaalf te vroeg geboren baby’s. De baby’s waren tussen de 28 en 30 weken oud.

De onderzoekers lieten de baby’s verschillende lettergrepen horen. Bijvoorbeeld ‘ba’ en ‘ga’. Ook kregen de baby’s soms mannen- en soms vrouwenstemmen te horen. Terwijl de baby’s deze prikkels binnenkregen, werden hun hersenen gescand. Uit de hersenactiviteit blijkt duidelijk dat de baby’s onderscheid konden maken tussen de verschillende lettergrepen en de mannen- en vrouwenstem.

Het onderzoek is heel interessant. We weten van baby’s dat ze kort na hun geboorte al in staat zijn om taal te verwerken. Maar onduidelijk was altijd of de baby’s hele snelle leerlingen waren, die de taal snel na de geboorte oppakten. Of dat het een aangeboren vaardigheid is. Dit onderzoek wijst op het laatste. “Onze resultaten demonstreren dat het menselijk brein, tijdens het prille begin van de ontwikkeling van het corticale circuit voor auditieve waarneming al onderscheid maakt tussen subtiele verschillen in gesproken lettergrepen,” zo schrijven de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. “Op dit punt in de ontwikkeling van het brein heeft het grootste deel van de zenuwcellen de definitieve locatie nog niet bereikt en zijn ook de onderlinge verbindingen nog in ontwikkeling.” Maar ondanks dat kunnen de baby’s het onderscheid tussen lettergrepen toch maken.

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd