Baby houdt van stevige beat

Kinderen tussen de vijf en 24 maanden zijn gek op een lekker ritme. Dat blijkt uit onderzoek. De kids kregen een lekkere beat te horen en begonnen direct mee te bewegen. Bij spraak was dat niet het geval. Het lijkt erop dat dansen in het menselijk bloed zit.

De wetenschappers bestudeerden 120 kinderen tussen de vijf en 24 maanden. “Ons onderzoek suggereert dat eerder het ritme dan andere kenmerken van de muziek zoals de melodie een reactie bij kinderen oproept,” vertelt onderzoeker Marcel Zentner. “We ontdekten ook dat de kinderen die beter in staat waren om hun lichaam goed op de muziek te laten bewegen, meer lachten.”

De baby’s kregen in de experimenten klassieke muziek, ritmische beats of een volwassen stem te horen. Alle reacties werden op video vastgelegd. Professionele balletdansers beoordeelden vervolgens hoe goed de kinderen in staat waren om op de muziek te bewegen. De kinderen bewogen op de ritmische beat met name veel met hun handen, voeten, torso en hoofd.

Hoe het komt dat de kinderen zo gek zijn op de beat en hoe dat ritmegevoel zich in de mens ontwikkeld heeft, is een raadsel voor de wetenschappers. Wellicht diende de reactie op muziek vroeger een ander doel en is het daardoor in de evolutie overeind gebleven.

Bronmateriaal

" Let's Dance: Babies Love the Beat" - News.softpedia.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd