Baarden worden minder aantrekkelijk als veel mensen ze hebben

baard

Goed nieuws voor mensen die gruwelen van bebaarde gezichten. De baard is nu misschien in. Maar dat duurt niet lang meer. En dat hebben baarddragers aan zichzelf te danken. Nieuw onderzoek suggereert namelijk dat baarden vooral aantrekkelijk worden gevonden als ze zeldzaam zijn.

Baarden zijn in. Ze zijn zelfs zo ‘hot’ dat sommige mannen die er maar niet in slagen om hun kin beplant te krijgen, ervoor kiezen om haarimplantaten te laten plaatsen. Juist voor die mannen heeft de wetenschap slecht nieuws. Want de baard mag nu hipper dan hip zijn: dat is maar tijdelijk. En wel omdat baarden alleen mooi worden gevonden als ze schaars zijn. De vele mannen die zich in allerlei bochten wringen om – al dan niet met hulp van haarimplantaten – een baard te laten groeien, dragen in zekere zin dus bij aan het minder hip worden van die baard.

Dat concluderen onderzoekers van de University of New South Wales in het blad Biology Letters. Ze baseren hun conclusie op een experiment waarbij ze proefpersonen eerst heel veel foto’s van ongeschoren mannen of mannen met dikke baarden lieten zien. Vervolgens kregen de proefpersonen foto’s voorgeschoteld waarop mannen zonder baard, met stoppels of een dikke baard te zien waren. De proefpersonen moesten aangeven hoe aantrekkelijk ze de mannen op de foto’s vonden. Wanneer proefpersonen eerst veel baarden hadden gezien, vonden ze mannen zonder baarden het aantrekkelijkst en andersom.

Blijkbaar worden baarden als aantrekkelijker gezien, wanneer ze zeldzaam zijn. Het kan verklaren waarom baarden komen en gaan: het is een soort golfbeweging. Wanneer baarden ‘in’ raken, verliezen ze aan populariteit en verdwijnen weer. Daarmee lijkt baardgroei dezelfde trend te volgen als gadgets. Eerder onderzoek toonde aan dat gadgets minder cool worden als meer mensen ze cool vinden.

Bronmateriaal

"Negative frequency-dependent preferences and variation in male facial hair" - Biology Letters
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door mrybski (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd