Aziatische mensen kijken anders naar gezichten

Blanke en Aziatische mensen nemen gezichten van mensen anders in zich op. Dit blijkt uit een nieuwe studie. Blanke mensen kijken in de vorm van een driehoek naar een gezicht: ze slaan vooral de twee ogen en de mond op. Aziatische mensen focussen zich op de neus van een persoon.

Wetenschappers lieten veertien blanke en veertien Aziatische mensen kijken naar 112 blanke en Aziatische gezichten. Daarna moesten de proefpersonen aangeven of ze de gezichten eerder hadden gezien. Wanneer de deelnemers de gezichten onderzochten, keken ze op verschillende manieren naar de gezichten.

Er kwamen interessante conclusies uit het onderzoek. Zo hebben blanke mensen geen moeite om andere blanken te herkennen. Het is een stuk moeilijker om een Aziaat te herkennen. Dit geldt ook voor Aziaten met betrekking tot blanken.

Daarnaast hebben Aziaten moeite met het waarnemen van emoties. Omdat ze zich vooral op de neus focussen, letten ze niet zo goed op de ogen en mond. Hierdoor kunnen emoties verkeerd worden geïnterpreteerd. “Aziaten verwarren afgunst en angst met elkaar”, vertelt student Caroline Blais van de universiteit van Montréal.

Waarom verschilt het kijkgedrag van Aziaten en blanken? Waarschijnlijk heeft dit een culturele of biologische oorzaak. Het is in ieder geval een bijzonder verschijnsel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd