Aziatische karper veroorzaakt Amerikaanse ruzie

 BIOLOGIE  De vraatzuchtige Aziatische karper zorgt voor ruzie in Amerika. De staat Michigan is met Illinois en verschillende waterbeheerorganisaties op de vuist gegaan vanwege de Chicago-doorgang. Michigan wil deze sluiten om te voorkomen dat de karper Lake Michigan bereikt en leegvreet. Maar sluiting heeft grote gevolgen.

Het conflict komt bijzonder ongelegen. De staten grenzend aan de Great Lake hadden namelijk net de handen ineen geslagen om de nabije wateren samen te gaan beheren. Er is zo’n 475 miljoen dollar vrijgemaakt om vervuiling tegen te gaan, het gebied te beschermen en aanvallende soorten (zoals de karper) tegen te houden.

De Aziatische karper is een gevaar omdat de vis hele ecosystemen kan veranderen door het voedsel van andere soorten op te eten. De woordvoerder van Mike Cox – de man die dit jaar gouverneur van Michigan hoopt te woorden – spreekt van een ramp voor het milieu en de economie als de karpers de meren bereiken. “Het lijkt haast een slechte sciencefictionfilm.”

Een eeuw geleden werd het systeem van de Mississippi Rivier met de grote meren verbonden door een kanaal. Binnenvaartschepen gebruiken deze vaarweg geregeld. Nu probeert Michigan deze scheiding van water via de rechter als fout te bestempelen. Een sluiting van de vaarweg zou de karper aanzienlijk hinderen in zijn route naar de Great Lake. Maar dat betekent ook dat de vaarweg niet langer begaanbaar is voor de binnenvaartschepen en dat wellicht de hele waterinfrastructuur van Chicago moet veranderen. Het is dan ook afwachten wat de rechter beslist. Zijn uitspraak bepaalt hoe ver de karpers mogen komen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd