Aziatisch lieveheersbeestje verdringt Europese exemplaren

aziatisch-lieveheersbeestje

Bij lieveheersbeestjes denkt men meestal aan kleine, leuke kevertjes in de tuin. Ze zijn echter niet zó leuk en schattig. Na invoering van het Aziatisch lieveheersbeestje, om de vele bladluizen te lijf te gaan, kwam de ware aard van het diertje te voorschijn. Niet alleen verdringt deze nieuwkomeling het inheemse lieveheersbeestje, maar dringen zij ook huizen binnen en tasten zij fruit aan.

Lidwien Raak, onderzoekster van het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University, vond dat het tijd werd voor een onderzoek naar deze beestjes. Zij vergeleek de invasiepopulatie met de oorspronkelijke populatie van deze soort in Azië. Uit haar onderzoek blijkt dat het Aziatisch lieveheersbeestje beter kan overleven en zich beter kan voortplanten dan het inheemse lieveheersbeestje.

Wist je dat…

……de kleur van lieveheersbeestjes kan verraden hoe giftig ze zijn?

Uit het onderzoek blijkt ook dat het Aziatisch lieveheersbeestje een vechtersbaas is. Uit experimenten op lindebladeren blijkt dat de larven van de exoot de larven van de inheemse lieveheersbeestjes aanvallen en bij een gevecht meestal als overwinnaar tevoorschijn komen. In 78% van de gevallen vangt de exoot het zevenstippelig lieveheersbeestje. Bij een gevecht tussen de exoot en het tweestippelig lieveheersbeestje is de inheemse soort altijd de klos. Ook met de eieren, larven en poppen van de inheemse soorten weet het Aziatisch lieveheersbeestje wel raad. Uit het onderzoek van Raak blijkt dat de exoot een sterke predator is van andere lieveheersbeestjessoorten.

Behalve het aanvallen van inheemse soorten blijkt het Aziatisch lieveheersbeestje ook in grotere aantallen de winter door te komen en meer eieren te leggen. En worden meerdere generaties per jaar geboren. Het Aziatisch lieveheersbeestje is zonder natuurlijke vijanden in Europa uitgezet. Ondanks dat Nederlandse ziekten en parasitoïden de exoot nu beginnen aan te vallen, is de infectiegraad nog erg laag. De combinatie van al deze eigenschappen verklaart de succesvolle invasie van het Aziatisch lieveheersbeestje.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd