Avontuurlijke zebravink wil avontuurlijke partner

Avontuurlijke vrouwelijke zebravinken letten niet op uiterlijk, maar gaan voor mannetjes met dezelfde persoonlijkheid.

Het is voor het eerst dat onderzoekers ontdekken dat ook niet-menselijke soorten in de zoektocht naar een partner keuzes maken die niet op het uiterlijk gebaseerd zijn.

Nieuwe voorwerpen
De onderzoekers verzamelden 150 zebravinken en beoordeelden hun persoonlijkheid. Zo achterhaalden ze bijvoorbeeld of dieren avontuurlijk waren of niet. Dat deden ze door de vogeltjes te confronteren met nieuwe voorwerpen of een nieuwe omgeving. Sommige vogeltjes durfden zich er niet aan te wagen. Anderen gingen op onderzoek uit.

Transparant
De wetenschappers namen de avontuurlijke mannetjes apart en zetten ze in een kooi waarin ze nog meer nieuwe dingen konden ontdekken. Enkele avontuurlijke mannetjes zaten in die kooi echter weer in een transparante box die ze ervan weerhield om op onderzoek te gaan.

WIST U DAT…

Avontuurlijk type
Vervolgens lieten de wetenschappers een vrouwtje de mannetjes observeren. Daarna werden de dieren allemaal vrijgelaten en kon het vrouwtje een keuze maken. De avontuurlijke vrouwtjes bleken veel vaker voor de mannetjes te gaan die avontuurlijk gedrag vertoonden. De mannetjes die wel avontuurlijk waren, maar door de transparante box – die het vrouwtje overigens niet kon waarnemen – niet konden bewegen, lieten ze links liggen. Hoe het mannetje eruitzag, deed er daarbij niet toe. “Dit is sterk bewijs dat vrouwtjes de persoonlijkheid van het mannetje – ongeacht het uiterlijk van het mannetje – belangrijk vinden,” concludeert onderzoeker Sasha Dall. “We hebben hier het eerste bewijs dat het belangrijk is dat partners bij elkaar passende persoonlijkheden hebben.” Vrouwtjes die niet avontuurlijk waren, hadden geen voorkeur voor avontuurlijke of minder avontuurlijke mannetjes.

Beter nageslacht
Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat diverse soorten dieren beter nageslacht op de wereld zetten als hun persoonlijkheden overeenkomen. “Dit is het eerste bewijs dat de persoonlijkheid van beide partners een rol speelt in de keuze voor een partner,” concludeert onderzoeker Wiebke Schuett.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Ethology.

Bronmateriaal

"Females choose mates for their personalities, study shows" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door AJ Cann (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd