Autonome luchttaxi kiest het luchtruim in Dubai

In Dubai kun je binnenkort in een vliegende taxi stappen. Zonder piloot. Durf jij het aan?

Het idee van een autonome luchttaxi is een flinke stap dichterbij gekomen. Gisteren maakte zo’n luchttaxi namelijk in Dubai zijn eerste testvlucht. En met succes.

Milieuvriendelijk
De autonome luchttaxi is ontwikkeld door het Duitse bedrijf Volocopter. De luchttaxi vliegt op schone energie en maakt nauwelijks lawaai. Daarmee is het een milieuvriendelijk transportmiddel.

Prototype
Het prototype dat gisteren het luchtruim koos in Dubai kan bij een gemiddelde snelheid van 50 kilometer per uur maximaal 30 minuten in de lucht blijven. De maximale snelheid van de luchttaxi ligt op zo’n 100 kilometer per uur. Naar verwachting zullen echter zowel de actieradius als de maximale snelheid van de autonome luchttaxi in de nabije toekomst nog verbeterd worden. Tegen de tijd dat de vliegende taxi’s daadwerkelijk in Dubai in gebruik worden genomen, kunnen ze waarschijnlijk langer en harder vliegen en bovendien sneller opgeladen worden dan nu het geval is (de accu’s hebben nu nog een laadtijd van zo’n twee uur).

Het prototype is zo’n twee meter hoog. De diameter van de met propellers bedekte cirkel erboven is iets meer dan zeven meter. Afbeelding: overheid van Dubai.

Nog vijf jaar geduld
Maar wanneer kun je nu daadwerkelijk in deze autonome luchttaxi plaatsnemen? Dat duurt waarschijnlijk nog wel een paar jaar. De overheid van Dubai denkt nog zeker een jaar of vijf nodig te hebben om de wetgeving die dergelijke luchttaxi’s vereisen, rond te krijgen. Bovendien zal de luchttaxi ook nog uitgebreid getest moeten worden voor consumenten erin plaatsnemen.

Foto: overheid van Dubai.

Als de luchttaxi die laatste hobbels genomen heeft, kan de inwoner van Dubai er echter heel gemakkelijk gebruik van maken. Er komt een speciale app waarin de taxi geboekt kan worden. Dat gebruiksgemak in combinatie met kortere reistijden – het transportmiddel vliegt gewoon overal overheen – moet van deze autonome luchttaxi een doorslaand succes maken. En bijdragen aan het doel dat de overheid van Dubai zich gesteld heeft: ervoor zorgen dat tegen 2030 zeker een kwart van de reizen binnen Dubai plaatsvinden in autonome transportmiddelen.

De toekomst van deze luchttaxi’s is rooskleuriger dan die van de vliegende auto’s die de laatste tijd met veel bombarie door verschillende bedrijven zijn aangekondigd. Waarom? Luchtvaartdeskundige Hans Heerkens legt het hier haarfijn uit. Natuurlijk vroegen we hem ook naar de kans dat mensen straks daadwerkelijk in zo’n autonome luchttaxi plaatsnemen. Want vliegen zonder piloot, is dat niet hartstikke eng? “Lang stak men de Atlantische Oceaan alleen over met vliegtuigen die drie of vier motoren hadden.” Als er dan eentje uitviel, was er geen vuiltje aan de lucht. “Maar op een gegeven moment gingen fabrikanten tweemotorige vliegtuigen ontwikkelen. Je hoorde de deskundigen roepen dat dat veel te gevaarlijk was en dat ze daar nooit in zouden stappen. Inmiddels kijken we alleen nog maar naar wat het goedkoopste ticket is.” En vliegen we dus allemaal met tweemotorige vliegtuigen naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. “Je hoort niemand meer over veiligheid.” En zo kan het ook gaan met het autonome vliegtuigje “als mensen inzien dat het goedkoper en gemakkelijker is en zich de eerste paar jaar geen ongelukken voordoen.” Wat dat laatste betreft, is Heerkens optimistisch. “Ik denk dat een autonoom vliegtuigje veiliger kan zijn dan een vliegtuig dat door mensen bestuurd wordt.” Lees hier verder!

Bronmateriaal

"Hamdan bin Mohammed witnesses the first test flight" - Overheid van Dubai

Afbeelding bovenaan dit artikel: overheid van Dubai

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd