Automatisch scherpschuttersgeweer raakt doelwit met één kogel

Het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin werkt aan een scherpschuttersgeweer dat de vijand nooit mist. Met het nieuwe systeem berekent het geweer de ballistiek van een afgeschoten kogel. Scherpschutters weten precies waar ze moeten schieten om de vijand te raken. Nooit meer een gemiste kogel door een windvlaag of een te snel bewegend doelwit.

Het systeem is in staat om de weersomstandigheden in de gaten te houden, de effectiviteit van de kogels te controleren en GPS-coördinaten op te zoeken. Daarnaast communiceert het systeem met de vizier van het geweer. Een scherpschutter hoeft niets meer te doen, behalve de trekker overhalen.

Lockheed Martin krijgt 6,9 miljoen dollar om de tweede fase van DARPA’s ‘One-Shot systeem’ uit te werken. Tijdens de testfase, die begon in 2007, voorspelde het systeem de ballistiek van .308 kogels tot een afstand van één kilometer.

WIST U DAT…

…de Russen ooit geweren met een gebogen loop gebruikten? Met deze wapens konden ze gemakkelijk om een muurtje schieten.

Een nadeel aan het systeem is dat het log en zwaar is. Lockheed Martin kan het nog niet implementeren in de vizieren van scherpschuttersgeweren. De tweede fase van het project richt zich op het zo compact mogelijk maken van het systeem.

Lockheed verwacht dat de eerste vijftien draagbare prototypes in oktober 2011 klaar zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd