Autobiografisch schrijven gaat depressie tegen

Mensen over zichzelf laten schrijven, is een doeltreffend antidepressivum, zo blijkt uit een experiment van de Universiteit Twente. De wetenschappers lieten mensen met klinisch relevante depressieve klachten een cursus autobiografisch schrijven en reflecteren volgen en zagen dat het aantal klachten sterk afnam.

De klachten van de mensen die de cursus volgden, namen met zo’n 53 procent af. In de controlegroep was dat slechts 22 procent.

Narratieve psychologie
Het autobiografisch schrijven maakt deel uit van de narratieve psychologie. Om mensen te begrijpen, wordt hierbij gebruik gemaakt van de metafoor van het verhaal. Mensen zijn eigenlijk verhalen, romans die nog niet af zijn. Mensen kunnen last krijgen van een writers-block: ze weten niet hoe ze verder moeten met hun roman, oftewel hun leven. Of ze hebben het idee dat hun verhaal al voorbij is. Dat kan leiden tot depressieve klachten.

WIST U DAT…

…ongezond voedsel de kans op depressies vergroot?

Op verhaal komen
Om in de metafoor te blijven en mensen met depressieve klachten te helpen, ontwikkelde de universiteit Twente de cursus ‘Op verhaal komen’. De cursus draait om autobiografisch schrijven en reflecteren. De deelnemers bepalen zelf waar ze over schrijven en worden daarna gestimuleerd om over het geschrevene na te denken: is hun versie van de werkelijkheid wel juist en missen er geen details? Door de cursus moeten deelnemers weer grip krijgen op hun leven.

Effectief
En dat werkt, zo blijkt uit het onderzoek. De onderzoekers verzamelden 202 mensen. De helft volgde de cursus, de andere helft stond op de wachtlijst, maar kreeg wel alle zorg die nodig was. Voor, tijdens en na de cursus werd gekeken hoe ernstig de klachten van de proefpersonen nog waren. De mensen die de cursus hadden gevolgd, bleken veel minder klachten te hebben dan de controlegroep.

De studie is het grootste onderzoek dat ooit naar deze vorm van therapie is gedaan. De cursus ‘Op verhaal komen’ duurt zo’n zeven weken. Deelnemers volgen de therapie in groepjes van vier. Diverse GGZ-instellingen bieden de cursus reeds aan.

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit Twente

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd