Auto zonder chauffeur gaat berg op volle snelheid beklimmen

In 1916 werd de eerste Pikes Peak race gehouden. Coureurs hoopten dat hun auto’s niet uit elkaar vielen of weigerden te functioneren door de hitte. In september vindt er een nieuwe uitdaging plaats. Een auto zonder bestuurder gaat op volle snelheid de ruim 4.000 meter hoge berg beklimmen.

Een team van wetenschappers van de Stanford universiteit heeft een Audi TTS volgeladen met computers en GPS-ontvangers. Hierdoor kan dan de auto zichzelf besturen. Het raceteam won in 2005 de eerste autononome race met de auto Stanley. In 2007 haalden ze met de tweede auto Junior de zilveren medaille in DARPA’s ‘Urban Challenge’.

De Audi die de top van Pikes Peak hoopt te bereiken heet Shelley. Shelley gebruikt GPS om haar weg te vinden. Een andere techniek dan Junior en Stanley. Zij gebruikten namelijk camera’s en radars. Shelley gaat op volle snelheid de berg op. Het wordt dus zeker geen zondagsrit!

Het team van Shelley hoopt dat de auto in staat is om de bochten goed te nemen. Anders eindigt de race in een dramatische crash.

De Rocky Mountain weg van Pikes Peak kent 156 bochten. Er zijn al autonome auto’s die de weg hebben afgelegd met een snelheid van 40 kilometer per uur. Dit is echter niets in vergelijking met de hoge snelheden die Shelley gaat behalen. In september komen we erachter of het de auto is gelukt om de top te bereiken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd