Auto verbruikt vijf gram waterstof per 100 km op Shell Eco-marathon

RTEmagicC_Shell-TU-Delft_126-Edit.jpg
Een auto die slechts vijf gram waterstof per honderd kilometer verbruikt; daarmee hoopt TU Delft deze week de Shell Eco-marathon in Rotterdam te winnen.

Het extreem zuinige waterstofautootje wordt de Ecorunner 3 genoemd. Het is één van de wagens die het van woensdag 15 tot en met zondag 19 mei zal opnemen tegen ruim 200 teams uit heel Europa. Op een stratencircuit van 1,6 kilometer lang, rondom Ahoy Rotterdam, wordt in tien rondes het verbruik van iedere auto gemeten. De auto die per gereden kilometer de minste energie verbruikt, zal als winnaar worden uitgeroepen.

8 kilo
Voor TU Delft is het de derde keer dat zij meedoen aan het jaarlijkse evenement. Zij doen mee in de prototype-klasse. In deze klasse is bijna alles geoorloofd om zo zuinig mogelijk te rijden. De auto hoeft dan ook niet praktisch te zijn: de Ecorunner 3 weegt slechts acht kilo en is precies groot genoeg voor de kleinste bestuurder. De universiteit hoopt zijn eigen record te verbeteren: dat ligt op 2282 km/l. Het ultieme doel is om 5000 kilometer per 1 liter benzine te halen, dat is 200 keer zo zuinig als de gemiddelde auto.

Tegenslag
Het team hoopt het dit jaar beter te doen dan vorig jaar, toen kregen zij veel tegenslagen te verduren. Zo bleek dat het voeden van de brandstofcel met een constante stroom waterstofgas, niet goed werkte. De flowmeter, een apparaat dat registreert wat het verbruik is, bleek hier niet mee overweg te kunnen. Dit jaar heeft het team het dan ook anders aangepakt: “de brandstofcel zal nu met korte pulsjes gevoed worden”. Ook is er een andere meter geïnstalleerd.

TU Eindhoven
Eén van de tegenstanders van het team is TU Eindhoven. Zij ontwikkelden een auto die naar eigen zeggen, naast het feit dat deze heel erg zuinig is (1 op de 600), ook geschikt is om de openbare weg op te gaan. In een reeds verschenen artikel op Scientias.nl kunt u uitgebreid lezen over deze elektrische tegenstander.

Vorig jaar was het Green Team Twente die er met één van de bekers vandoor ging, de studenten slaagden er destijds in om 727,5 kilometer op 1 liter te rijden. Daarnaast vielen het M.A.C. Eco team van het ROC ter AA, ROC Eindhoven en ROC de Leijgraaf in de prijzen.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-cgr2-W4BBs&w=600&h=300]

Bronmateriaal

"Rijden met een verbruik van 5 gram waterstof per 100 km" - tudelft.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door TU Delft (cc via tudelft.nl).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd