Auto-ongeluk overleven? Dan moet je er net zo uitzien als Graham!

Weinig mensen overleven een zware botsing met meerdere vrachtwagens. Ons lichaam is simpelweg niet gebouwd om zware auto-ongelukken te overleven. Dit geldt niet voor Graham. Het lichaam van Graham is gebouwd om iedere crash te verslaan.

Graham is een bijzondere creatie van de Australische beeldhouwer Patricia Piccinini. Zij kreeg hulp van een traumachirurg en van een wetenschapper gespecialiseerd in auto-ongelukken. Graham ziet er misschien uit als een misvormd mens, maar schijn bedriegt. In feite is Graham namelijk een supermens, die een fataal auto-ongeluk kan overleven. Hij heeft vetkussentjes op zijn buik om zijn ribbenkast te beschermen. Daarnaast ontbreekt een nek, waardoor Graham geen whiplash krijgt. Piccinini gaf haar creatie een plat gezicht, waardoor de neus en oren beschermd zijn.

graham-1

graham-3

graham-4

Maar er is meer. Graham heeft een dikke huid, waardoor de kans op schaafwonden kleiner is. Daarnaast zijn de benen van Graham buigzaam en dus onbreekbaar. Op de site ‘Meet Graham‘ kun je een 360 graden versie van Graham bewonderen.

graham-2

“Wanneer mensen op maximale snelheid tegen een muur rennen, dan kunnen ze deze botsing overleven. Als we het hebben over botsingen met voertuigen, dan praten we over hogere snelheden en extreme krachten. De kans dat iemand een ernstig auto-ongeluk overleeft is kleiner. Wat dat betreft zijn auto’s sneller geëvolueerd dan mensen”, zegt Joe Calafiore van de Australische Transport Accident Commission (TAC). “Graham helpt ons begrijpen waarom we onze wegen nog veiliger moeten maken, waardoor we beschermd worden wanneer we een fout maken achter het stuur.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd