Deze auto gaat in oktober 2017 proberen om meer dan 1200 km/h te rijden!

De financiering is rond en dus is er een moment geprikt voor de recordpoging van Bloodhound: een supersonische auto waar al jaren aan gewerkt wordt.

In oktober 2017 moet het gaan gebeuren. Bloodhound SSC (SuperSonic Car) moet dan het snelste voertuig op het land worden en een topsnelheid van 800 mph (zo’n 1287 kilometer per uur) neerzetten. Het zou betekenen dat de auto sneller reist dan geluid.

Huidige record
De recordpoging van Bloodhound SSC komt precies 20 jaar nadat Andy Green in zijn Thrust SSC het huidige snelheidsrecord op het land neerzette. Hij behaalde op 15 oktober 1997 een snelheid van 1277,98 kilometer per uur.

Financiering
Al sinds 2011 wordt er aan de Bloodhound SSC gewerkt. In 2015 werd in prototype gepresenteerd. Daarna viel het even stil. Tot dit weekend. Het Bloodhound-team laat weten verschillende contracten te hebben afgesloten en nu over voldoende middelen te beschikken om de auto af te bouwen en de recordpoging te ondernemen. “Dit is misschien wel het belangrijkste moment in de geschiedenis van dit project,” stelt projectmanager Richard Noble. “Eerder konden we financieel gezien hooguit een paar maanden vooruit kijken, maar nu kunnen we er vaart achter zetten en er echt helemaal voor gaan.”

Bloodhound SSC is zo'n 13,4 meter lang en weegt ongeveer 7,5 ton. De auto wordt aangedreven door een straalmotor en raket. Samen produceren deze zo'n 135.000 pk!
Bloodhound SSC is zo’n 13,4 meter lang en weegt ongeveer 7,5 ton. De auto wordt aangedreven door een straalmotor en raket. Samen produceren deze zo’n 135.000 pk!

Voor de recordpoging wordt ondernomen, moet er nog veel werk verzet worden. Ook zal de auto uitgebreid getest worden. In juni volgend jaar zal de auto naar verwachting voor het eerst op eigen kracht een stukje rijden. We hoeven dan nog geen topsnelheden te verwachten: de auto zal zo’n 354 kilometer per uur gaan rijden. Als de auto alle testen goed doorstaat, zal deze naar Zuid-Afrika worden gebracht en daar – in de woestijn – een poging wagen om het record van Green te verbreken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd