Auto absorbeert CO2 en geeft zuurstof af

Bomenknuffelaars, breng uw zuinige auto maar naar de sloop. Een Chinese autofabrikant komt met de YeZ (uitspreken als: ‘yea-zi’). Deze auto absorbeert koolstofdioxide en geeft zuurstof af. Ook het ontwerp van deze auto is groen. Letterlijk.

Er zijn niet veel technische details bekend over de YeZ. Wel beweert YeZ-ontwerper Ma Zhengkun dat het dak zonne-energie opneemt en dit transformeert in elektriciteit. Het organische metalen frame van de auto kan CO2 en water absorberen. Ook dit levert elektriciteit op, wat opgeslagen wordt in een lithium-ion batterij.

Dit kunstmatige fotosyntheseconcept lijkt op een proces in het laboratorium van Dan Nocera (MIT). Hij en Matthew Kanan ontwikkelden een proces dat zonlicht gebruikt om water te splitsen in waterstof en zuurstof. De waterstof wordt gebruikt in een brandstofcel. De zuurstof gaat terug in de lucht. Waarschijnlijk is het mogelijk dat in de toekomst producten met dit fotosyntheseproces op de markt komen. Het kan nog wel vele jaren gaan duren voordat het voor iedereen betaalbaar is.

De vraag is of de Chinese autofabrikant tijdens de productie niet veel meer middelen gebruikt, dan dat de groene auto in de toekomst gaat besparen. Als dit zo is, dan is het label ‘groene auto’ een illusie. Het is dus voorlopig nog even wachten op details.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd