De stoffen in de urine van kinderen met autisme verschillen sterk met die van gezonde kinderen. Dat blijkt uit onderzoek. Daarmee wordt het stellen van de diagnose in de toekomst veel gemakkelijker; een simpel urinetestje is genoeg om vast te stellen of een kind autistisch is of niet.
De manier waarop een autistisch kind voedsel verbrandt en de bijproducten van de bacteriën in zijn darmen zouden verantwoordelijk zijn voor het onderscheidende plasje. Welke rol dit verteringsproces in de ziekte speelt, is onduidelijk.
Symptoom
Autisme is een veelvoorkomende stoornis met uiteenlopende symptomen. Mensen met autisme hebben problemen met communiceren. Zo begrijpen ze de emoties van anderen niet en maken ze geen of weinig oogcontact. Om vast te kunnen stellen of een kind autisme heeft, moeten op dit moment nog heel veel tests worden afgenomen. Maar dat gaat nu wellicht veranderen.
Urinetest
Een urinetest maakt het mogelijk om kinderen al op zeer jonge leeftijd te testen op autisme. Wanneer blijkt dat het kind de stoornis heeft, kan direct gestart worden met behandelingen. Daardoor heeft het kind een grotere kans om met de ziekte te leren leven.
Darmen
Het onderzoek kan ook helpen om de maag- en darmproblemen die veel mensen met autisme hebben, op te lossen. “Autisme is een aandoening die de sociale vaardigheden van iemand aantast,” legt onderzoeker Jeremy Nicholson uit. “Dus het lijkt op het eerste gezicht wat raar om een verband te leggen tussen autisme en hetgeen er in iemands darmen gebeurt. Maar de verbranding en de samenstelling van de bacteriën in de darmen reflecteren heel veel dingen, onder meer je levensstijl en de genen.”
De onderzoekers zijn optimistisch. Hun studie zou tot een urinetest kunnen leiden waarmee de diagnose snel en simpel gesteld kan worden. Daar is echter nog wel onderzoek voor nodig. Zo gaan de onderzoekers nu eerst uitzoeken of de stoffen in de urine een gevolg of oorzaak van autisme zijn. Het kan dan ook nog jaren duren voordat deze test daadwerkelijk op de markt komt.