Australische overstromingen bedreigen het Great Barrier Reef

Australië maakt op dit moment één van de ernstige overstromingen uit haar geschiedenis mee. Maar de problemen blijven niet beperkt tot het land. Ook het beroemde Great Barrier Reef wordt door het water bedreigd. Het water dat het land overstroomde, komt uiteindelijk in de zee terecht en brengt allerlei vervuilende stoffen met zich mee. Pesticiden bijvoorbeeld.

Het water dat van het land komt zetten, zit vol pesticiden en puin. Het is een gevaarlijke combinatie die het overgevoelige Great Barrier Reef hard kan raken. “Het is een cocktail van water met daarin dingen die het koraal mogelijk nog nooit gezien heeft,” vertelt onderzoeker Michelle Devlin.

Voedselketen
Volgens Devlin kan het vervuilde water het hele rif op zijn kop zetten. “Het heeft de potentie om de hele voedselketen te veranderen. Het heeft de potentie om de manier waarop het rif werkt te wijzigen.”

WIST U DAT…

…onderzoekers onlangs de overgrootmoeder van het Great Barrier Reef hebben gevonden?

Zeegras
Naar verwachting strekt het vervuilde water zich uit van de zuidelijke punt van het rif tot de Whitsunday Islands (zie de kaart onder dit artikel). Op bepaalde plaatsen zou het zeegras zwaar beschadigd kunnen raken. Dit gras dient voor veel dieren (waaronder de Indische zeekoe) als voedsel en het verdwijnen ervan kan een sneeuwbaleffect hebben.

Zo’n veertig Australische steden staan momenteel onder water. Het overstroomde gebied is ongeveer net zo groot als Duitsland en Frankrijk bij elkaar. De overstromingen zouden veroorzaakt worden door extreem weer (La Niña en de moesson).

Het Great Barrier Reef strekt zich overduidelijk voor de kust van Australië uit. De Whitesunday Islands zijn omcirkeld. Afbeelding: Google Maps

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd