Australische lasers houden ruimteafval in de gaten

Het Australische bedrijf Electric Optic Systems is bezig met het ontwikkelen van een lasersysteem om ruimteafval in de gaten te houden. Het systeem is in staat om minuscule stukjes ruimteafval met een minimale grootte van tien centimeter te lokaliseren. Met deze info kunnen astronauten en satellieten nog beter beschermd worden.

“We kunnen ruimteafval opsporen en voorspellen of er botsingen gaan plaatsvinden tussen objecten”, zegt Craig Smith, CEO van het bedrijf. Hij verwacht dat er zo’n 200.000 objecten kleiner dan één centimeter in een baan om de aarde zweven. Daar komen nog eens 500.000 objecten groter dan één centimeter bij.

“Een verfschilfer van een halve millimeter groot is ruimteafval, maar een grote raket ook”, zegt Smith. “Het probleem is dat ruimteafval een snelheid heeft van 30.000 kilometer per uur. Als twee objecten met elkaar botsen, en ze bevinden zich niet in dezelfde baan, dan zijn de gevolgen groot.”

Het Australische bedrijf kon de techniek ontwikkelen, dankzij een subsidie van 2,7 miljoen euro van de Australische overheid. Waarschijnlijk gaat het bedrijf een netwerk van laserstations bouwen, omdat hierdoor meer objecten te volgen zijn dan met één individueel station.

Electric Optic Systems zegt nog niet wanneer het systeem in gebruik wordt genomen. Waarschijnlijk gaat dit nog wel wat jaren duren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd