Australiërs hebben nog vijf jaar om de wereld te redden

 GEOLOGIE  Professor Penny Sackett gaat doemscenario’s, noch de tere, maar weinig duurzame zieltjes van de Australiërs uit de weg. Ze laat de bewoners daar Down Under weten dat een rampzalige opwarming van de aarde de komende vijf jaar moet worden opgelost. Daarna is verzet zinloos. En wie moeten de wereld redden? Juist: de Australiërs.

De bewoners van het landje Down Under zijn de grootste producenten van Carbon Dioxide (CO2) en laat dat nu juist de boosdoener in het hele klimaatveranderingverhaal zijn. “Australiërs kunnen een enorme bijdrage maken, dus waarom zouden we deze uitdaging en kans niet aangaan?” redeneert Sackett.

Overigens is het tegengaan van de opwarming – zelfs met een volledige inzet van alle Australiërs – niet meer af te wenden. Als de hele wereld op dit moment stopt met het produceren van CO2 is een temperatuurstijging van 1.3 graden Celsius nog steeds onafwendbaar. Toch is actie nodig, al is het alleen maar om te voorkomen dat een temperatuurstijging van twee graden of meer werkelijkheid wordt, zo waarschuwt Sackett. Want dan worden de daar aan verbonden consequenties volgens haar moeilijk en gevaarlijk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd