Australië was nog nooit zo heet

 KLIMAAT  Australië heeft het warmste decennium ooit achter de rug. Dat maakt het Australische Bureau of Meteorology vandaag bekend. Die warmte manifesteerde zich middels een groot aantal hittegolven, droogte, stofstormen en extreme bosbranden. Dit alles wordt bij het opmaken van de balans moeiteloos aan het broeikaseffect gekoppeld.

Het mag dan het warmste decennium geweest zijn, ook 2009 als geheel brak een record. Het was in Australië gemiddeld nog nooit zo warm geweest sinds de metingen in 1910 begonnen. Het jaar zat zo’n één graad Celsius boven het gemiddelde.

Volgens klimatoloog Dean Collins zijn de hoge temperaturen te wijten aan het broeikaseffect. “In de afgelopen zes decennia was elk decennium weer warmer dan de vorige. Zes, zeven decennia op rij die elke keer warmer zijn dan de voorgaande: dat is geen toeval. Het reflecteert hetgeen er op globale schaal gebeurt.” Een deel van de Australische warmte en droogte wordt zeker veroorzaakt door El Nino, maar Collins is er van overtuigd dat dit nog eens verergerd wordt door het gedrag van de mens.

In 2009 had Australië met zo’n drie recordbrekende hittegolven te maken. Dat komt niet vaak voor. “Het broeikaseffect vergroot de kans op zulke hittegolven, maar we kunnen niet zomaar zeggen dat deze niet zouden hebben plaatsgevonden zonder de klimaatverandering.” Voor 2010 verwacht Collins ongeveer hetzelfde. Vooral de eerste drie maanden zullen warm worden. Die warme eerste maanden tekenden ook 2009: toen kwamen zo’n 173 mensen bij bosbranden om.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd