Attracties die op uw emoties reageren

Wetenschappers werken aan een systeem dat attracties in staat stelt om te reageren op uw emoties. Als u het eng vindt, wordt het nog enger.

Wetenschappers zijn erin geslaagd om een attractie te laten reageren op de ademhaling van mensen. Ze gebruikten voor hun onderzoek een rodeostier en lieten een proefpersoon erop plaatsnemen. Zijn ademhaling werd gebruikt om de rodeostier aan te sporen. Als de ademhaling onregelmatig werd, ging de stier harder en ongecontroleerder bewegen. “Op een bepaald moment versnelt je ademhaling, verlies je de controle en val je eraf,” vertelt onderzoeker Joe Marshall.

WIST U DAT…

…astma-patiënten baat hebben bij een ritje in de achtbaan?

Enger
De onderzoekers willen attracties met hun onderzoek enger maken. En de mensen die als proefkonijn dienst hadden gedaan, moeten toegeven dat dat is gelukt. Ze proberen zich te concentreren en dat maakt het moment waarop ze de controle dreigen te verliezen nog spannender. Wanneer de ademhaling ook nog eens door luidsprekers klinkt, wordt het nog enger. De proefpersonen werden er onrustig van.

Interesse
De wetenschappers hebben een aantal pretparken al over de ontwikkelingen verteld en er is interesse. Mogelijk leidt het tot nieuwe attracties die inspelen op de emoties van de bezoeker.

Helemaal nieuw is dat niet. Tegenwoordig zijn de meeste attracties automatisch. Maar vroeger was het niet ongewoon dat een exploitant de gezichtsuitdrukkingen van de bezoekers in de gaten hield en de snelheid van de attractie daarop aanpaste.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd