Atlantis arriveert bij ruimtestation

Spaceshuttle Atlantis koppelde gisteren succesvol aan het internationale ruimtestation. Op een hoogte van 350 kilometer ontmoetten commandant Ken Ham en zijn team de vaste bewoners van het ISS. De aankoppeling verliep zonder problemen.

Vandaag begint de eerste van drie ruimtewandelingen. Garrett Reisman en Steve Bowen installeren een tweede Ku-band antenne voor het contact tussen het ruimtestation en de aarde. Daarnaast krijgt Dextre, een tweearmige robot, een platform met extra onderdelen. De operatie gaat in totaal 6,5 uur duren.

Er staan nog twee andere ruimtewandelingen op het programma. Tijdens deze operaties worden zes nieuwe batterijen geïnstalleerd. Vergis u niet: deze batterijen zijn echte zwaargewichten. Per stuk wegen ze 170 kilo. Gelukkig is er in het internationale ruimtestation extreem weinig zwaartekracht, waardoor het verplaatsen van batterijen een stuk makkelijker is dan op aarde.

De astronauten van Atlantis hopen eind volgende week op aarde te landen. Een historisch moment, want het is dan de laatste keer dat Atlantis terugkeert van een ruimtemissie. De shuttle gaat namelijk met pensioen.


Afgelopen vrijdag werd Atlantis voor het laatst gelanceerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd