Aswolken maken creatief

Een schrale troost voor de mensen die door toedoen van de IJslandse vulkaan hun zakenreis of vakantie in het water zagen vallen en geen vergoeding krijgen. De kans is namelijk groot dat u creatiever bent geworden. Dat concludeert een psycholoog van de Washington University.

“Ongebruikte tijd geeft mensen de kans om op een nieuwe manier over hun problemen te denken,” vertelt onderzoeker R. Keith Sawyer. “Mensen vertellen vaak dat het ‘aha-moment’ ontstond toen ze iets heel anders aan het doen waren.”

Volgens Sawyer is het doden van de tijd de ideale manier om aan de creatieve geest te werken. “Creatieve mensen werken hard, maar werken ook slim. Ze hebben een bepaalde structuur in hun werk. Ze structureren hun tijd zo dat ze afwisselend hard werken en vrije tijd hebben. Onderzoekers noemen dat laatste ‘ongebruikte tijd’.”

Vanuit die theorie zou iedereen creatief kunnen worden. Als u er maar de tijd voor neemt. “Niemand wordt heel creatief geboren,” concludeert Sawyer. “Psychologen die creativiteit bestudeerd hebben, hebben ontdekt dat het gebaseerd is op cognitieve processen die we allemaal delen. Creativiteit is niet het resultaat van een soort magisch deeltje in de hersenen dat de één wel heeft en de ander niet. Je moet hard werken om een creatiever mens te worden. Je moet ijverig zijn.”

De duizenden reizigers die vast kwamen te zitten op de luchthavens hebben genoeg tijd gehad om wat van die ijver te laten zien, zo meent de onderzoeker. “Een tijdje weg van het werk is essentieel om de batterijen weer op te laden en mensen creatiever na te laten denken. Mensen hebben in hun schema vrijheid nodig.” Met dank aan de IJslandse vulkaan kwam die droom afgelopen week uit.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd