Astronoom ontdekt meest compacte zonnestelsel

Wetenschappers hebben een bijzonder compact zonnestelsel ontdekt. Het stelsel bestaat uit vijf planeten die allevijf om hun ster heendraaien in een gebied dat zo’n 150 keer kleiner is dan het gebied dat de baan van onze aarde in beslag neemt.

Dat meldt onderzoeker Darin Ragozzine tijdens een bijeenkomst van de American Astronomical Society’s Division for Planetary Sciences. Het systeem heeft de naam KOI-500 gekregen en bestaat uit een ster en vijf planeten die in 1, 3,1, 4,6, 7,1 en 9,5 dagen om hun ster draaien. Ter vergelijking: onze aarde heeft een jaar nodig om een rondje rond de zon te voltooien.

Alle planeten draaien om de ster heen in een gebied dat zo’n 150 keer kleiner is dan de baan van de aarde. En dat is extra opvallend, omdat de planeten ook nog eens groter zijn dan de aarde. De vijf planeten variëren in grootte: tussen de 1,3 en 2,6 keer de grootte van de aarde. Ragozzine wijst erop dat het dankzij het compacte karakter van het systeem mogelijk is om nog tien planeten aan het systeem toe te voegen en dan nog zou het gemakkelijk in het gebied dat de baan om de aarde beslaat, passen.

KOI-500 bevindt zich op zo’n 1100 lichtjaar van de aarde. Het systeem gaat de boeken in als het meest compacte zonnestelsel met meerdere planeten dat tot op heden is ontdekt. Toch is het zonnestelsel niet altijd zo compact geweest, zo vertelt Ragozzine aan de site Spacedaily. “Uit de architectuur van dit systeem leiden we af dat deze planeten niet op hun huidige locaties zijn ontstaan. De planeten waren van oorsprong meer verspreid en zijn naar de zeer compacte samenstelling die we vandaag de dag zien, gemigreerd.”

Bronmateriaal

"Ultra-Compact Planetary System Is A Touchstone For Understanding New Planet Population" - Spacedaily.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd