Astronomen zijn planetoïde die dinsdag langs de aarde scheerde, kwijt

planetoide

Wetenschappers zijn de planetoïde die begin deze week langs de aarde zou scheren, kwijt. De planetoïde – die in 2000 voor het laatst werd gespot – dook niet op waar de astronomen deze verwacht hadden en nog steeds kunnen ze de ruimtesteen van 270 meter groot niet vinden.

Astronomen ontdekten planetoïde 2000 EM26 op 5 maart 2000. Op 14 maart van dat jaar werd de planetoïde voor het laatst gespot. In de dagen tussen de ontdekking en de laatste keer dat de planetoïde gezien werd, bestudeerden de onderzoekers de ruimtesteen om een beeld te krijgen van de baan die deze volgt.

Die baan zou de ruimtesteen afgelopen dinsdagnacht langs de aarde voeren. De planetoïde zou op ongeveer 8,8 keer de afstand tussen de aarde en de maan langs onze planeet scheren. Ruimtecamera Slooh hield de ogen op de hemel gericht, maar zonder resultaat. De camera slaagde er niet in om een foto te maken van de planetoïde omdat deze niet op de verwachte plaats opdook.

De Slooh Space Camera roept amateur-astronomen nu op om mee te zoeken naar de ruimtesteen. Eenvoudig wordt dat zeker niet. De planetoïde beweegt zich met een snelheid van zo’n 12,37 kilometer per seconde door de ruimte en is niet zo helder.

Bronmateriaal

"Hast thou seen the White Asteroid? Help Slooh Find Lost Asteroid 2000EM26" - Slooh.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd