Astronomen zien hoe twee sterren één worden

Wetenschappers hebben voor het eerst de samensmelting van twee sterren gezien. Tijdens de samensmelting werden de objecten samen 10.000 keer helderder dan de oorspronkelijke helderheid.

In 2008 ontdekten wetenschappers de dubbelster V1309 Scorpii. De dubbelster werd plotseling helderder, als gevolg van een uitbarsting. Astronomen wisten niet hoe dit kon gebeuren en besloten daarom om archiefbeelden van het Optical Gravitation Lensing Experiment erbij te pakken. Tijdens dit experiment – dat begon in de jaren negentig – zochten wetenschappers naar donkere materie. Deze zoektocht vond plaats in de nabije omgeving van V1309.

Gelukkig vonden wetenschappers V1309 Scorpii op meer dan 2000 foto’s tussen 2002 en 2010. Op deze foto’s was duidelijk te zien dat het object een dubbelster is. De sterren draaiden in 1,4 dagen om elkaar heen.

Samensmelting
Langzaam maar zeker werd de afstand tussen de twee objecten kleiner. Tot augustus 2008 verdubbelde de helderheid van de dubbelster iedere negentien dagen. Eind augustus werd het object een factor 300 helderder in een periode van tien dagen.

Wetenschappers zijn het erover eens dat de sterren zijn samengesmolten. Dit verklaart de geleidelijke toename in helderheid. Op dit moment is het object moeilijk te zien. Onderzoekers vermoeden dat tijdens de samensmelting veel materiaal in nabije omgeving terecht is gekomen. Dit materiaal vormt een donkere deken rondom de ‘nieuwe’ ster.

Hubble
Het internationale team van wetenschappers hoopt binnenkort de Hubble ruimtetelescoop te gebruiken om V1309 Sco te fotograferen.

Bronmateriaal

"Two Stars Become One" - Discovery

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd