Astronomen wijzen het hoogste punt op Saturnus’ maan Titan aan

Het gaat om een berg die 3337 meter hoog is. Nog niet eerder werd zo’n hoge berg op Titan ontdekt.

En het is waarschijnlijk niet alleen de hoogste berg die tot op heden op Titan ontdekt is. Onderzoekers gaan ervan uit dat dit wel eens de hoogste berg kan zijn die Titan rijk is.

Mithrim Montes
De berg is 3337 meter hoog en maakt deel uit Mithrim Montes: drie bergruggen op rij. De bergruggen bevinden zich in de buurt van de evenaar, waar de meeste bergen van Titan, te vinden zijn.

Erosie

Op aarde ontstaan bergen en kliffen doordat het oppervlak naar boven wordt geduwd, bijvoorbeeld door platentektoniek of vulkanisme. Tegelijkertijd zorgt erosie – door wind en regen – ervoor dat bergen weer materiaal en dus hoogte verliezen. Uit onderzoek is gebleken dat erosie ook op Titan een rol speelt en wel door toedoen van regen en rivieren. Wel erodeert het oppervlak van de maan waarschijnlijk trager dan op aarde.

Niet zo hoog?
Een berg van 3337 meter hoog is op het eerste gezicht niet zo indrukwekkend. Op aarde zijn immers bergen van bijna negen kilometer hoog te vinden. Maar onderzoekers hadden op voorhand ook zeker niet verwacht zulke hoge bergen op Titan aan te treffen. Sterker nog: ze hadden eigenlijk ook geen bergen van iets meer dan 3 kilometer hoog verwacht. Dat die bergen er wel zijn, suggereert voorzichtig dat op het oppervlak processen spelen die ons nu nog onbekend zijn. Daar moet dus nader onderzoek naar worden gedaan.

“Als verkenners zijn we gemotiveerd om de hoogste of diepste plaatsen te vinden, deels omdat het opwindend is,” stelt onderzoeker Jani Radebaugh. “Maar de extremen van Titan vertellen ons ook belangrijke dingen over krachten die de evolutie van Titan beïnvloeden.”

Mithrim Montes. De pijltjes wijzen enkele hoge bergen aan, waaronder een berg van 3337 meter hoog. Dit kan wel eens de hoogste berg van Titan zijn. Afbeelding: NASA.
Mithrim Montes. De pijltjes wijzen enkele hoge bergen aan, waaronder een berg van 3337 meter hoog. Dit kan wel eens de hoogste berg van Titan zijn. Afbeelding: NASA.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd