Astronomen keken naar een jonge ster in het sterrenbeeld Kameleon en vonden een kleine begeleider in de stofschijf. De begeleider is een bruine dwerg of een grote planeet. Het object verzamelt veel stofdeeltjes, waardoor er een groot gat in de stofschijf ontstaat. Het is de eerste keer dat wetenschappers een planeetachtig object ontdekken in een stofschijf van een jonge ster.
De moederster T Chamaeleontis is een jonge zonachtige ster op een afstand van 350 lichtjaar van de aarde. T Cha is ongeveer zeven miljoen jaar oud en is iets zwakker dan onze zon.
“Eerder onderzoeken toonden aan dat T Cha een uitstekend voorbeeld is om te zien hoe planetaire systemen zich vormen”, zegt Johan Olofsson van het Max Planck Instituut voor Astronomie in Duitsland. “Toch is deze ster relatief ver verwijderd van de aarde. Daarom hadden we de kracht van de Very Large Telescope Interferometer nodig om de kleine details te spotten om te zien wat er gaande is in de stofschijf.”
De wetenschappers vonden een binnenste ring op een afstand van 20 miljoen kilometer van de ster. Ook troffen zij een buitenring aan, die begint vanaf 1,1 miljard kilometer van de ster. Tussen deze twee ringen bevindt zich een begeleider op een afstand van één miljard kilometer van de ster. Dit is iets verder dan de afstand van de zon naar Jupiter.
Aangezien het object alleen zichtbaar is op langere golflengten is het object waarschijnlijk een planeet of een in stof gehulde bruine dwerg.
De onderzoekers hopen in de toekomst nog meer te leren over het bijzondere object en het planetaire systeem.