Astronomen spotten het magnetische veld van supernovarestant 1987A

Het magnetische veld is 50.000 keer zwakker dan een koelkastmagneet.

Voor het eerst hebben astronomen het magnetische veld ontdekt van supernova 1987A. Op 23 februari 1987 bereikte het licht van supernova SN 1987A de aarde. De explosie vond op een afstand van 168.000 lichtjaar plaats, in de zogenoemde Grote Magelhaense Wolk. Een bijzondere explosie, want het was de meest nabije supernova sinds Keplers supernova in het jaar 1604.

Rondom de ontplofte blauwwite superreus is een fraaie ring te zien. De felle ring heeft een diameter van één lichtjaar en is 20.000 jaar voor het ontstaan van de supernova gevormd. Door de schokgolf van de supernova-explosie is de ring veel helderder geworden. Dit zie je goed in de simulatie hieronder.

Nu hebben astronomen ook nog eens een zeer zwak magnetisch veld ontdekt bij dit supernovarestant. “Dit is de eerste keer dat we zo vroeg na de explosie van een grote ster al een magnetisch veld observeren”, zegt onderzoeker Giovanna Zanardo van de universiteit van Toronto.

Professor Bryan Gaensler, Giovanna Zanardo en collega’s gebruikten de CSIRO Australia Telescope Compact Array van het Paul Wild observatorium om het magnetische veld in kaart te brengen. “De afbeelding (zie hieronder, red.) laat zien wat er zou gebeuren als we kleine ijzeren deeltjes over het object zouden gooien”, zegt Gaensler.

Het magnetische veld van 1987a is niet chaotisch en er is al een soort structuur zichtbaar. Volgens astronomen lopen de magnetische veldlijnen als spaken in een fietsband van het centrum naar de rand.

De komende tijd wordt het supernovarestant groter. De schokgolf bereikt mogelijk nieuwe gebieden, waardoor het restant er anders uit gaat zien. “We houden in de gaten hoe het magnetische veld verandert”, zegt Gaensler.

Bronmateriaal

"Astronomers Observe the Magnetic Field of the Remains of Supernova 1987A" - Universiteit van Toronto

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA/ESA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd