Astronomen spotten gevaarlijke asteroïde

Voor het eerst in drie jaar hebben astronomen de asteroïde Apophis weer gezien. Het hemellichaam werd beroemd in 2004 toen bleek dat er een kans van 1 op 37 was dat deze in 2029 met de aarde zou botsen. Later bleek die kans nog veel kleiner te zijn, maar de asteroïde wordt nog steeds als gevaarlijk beschouwd.

De onderzoekers namen de asteroïde waar met behulp van een telescoop op de vulkaan Mauna Kea op Hawaii. Het hemellichaam heeft een diameter van zo’n 270 meter en is met het blote oog niet te zien.

Astronomen zijn blij dat ze de asteroïde weer een keer waargenomen hebben: het is namelijk zaak deze goed in de gaten te houden. Hoewel Apophis in 2029 waarschijnlijk geen gevaar zal vormen, is de kans groot dat de baan van de asteroïde doordat deze zo dichtbij de aarde komt, verandert. Dat zou later in de eeuw alsnog tot een botsing kunnen leiden. Bovendien zijn veel observaties nodig om de baan van Apophis exact vast te leggen en te voorspellen wat deze in 2029 gaat doen.

De onderzoekers houden de asteroïde goed in de gaten en willen nog veel meer observaties doen om meer over het rotsblok te weten te komen. Daarvoor krijgen ze nog gelegenheid genoeg: in 2013 komt de asteroïde zelfs zo dichtbij de aarde dat deze aan onderzoek met radarinstrumenten onderworpen kan worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd