Astronomen onthullen grootste 3D-kaart van heelal

Enorme sterrenstelsels, verre zwarte gaten: ze zijn allemaal van de partij op de nieuwste en tevens grootste 3D-kaart die ooit van ons heelal is gemaakt. Op de kaart zijn alleen al meer dan één miljoen sterrenstelsels te zien.

De kaart is het resultaat van enkele jaren onderzoek. Tijdens het onderzoek werden meer dan 200 miljoen sterrenstelsels gefotografeerd. Van nog eens 1,35 miljoen sterrenstelsels werd de afstand met andere hemellichamen gemeten.

Ook is in de foto informatie terug te vinden die werd verzameld in het kader van het SDSS III Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS). Dit onderzoek loopt nog steeds en kan de positie van sterrenstelsels op zo’n zes miljard lichtjaar van de aarde bepalen. Ook zoekt men voor dit onderzoek naar extreem verre zwarte gaten.

Foto: Miguel A. Aragón (Johns Hopkins University), Mark SubbaRao (Adler Planetarium), Alex Szalay (Johns Hopkins University), Yushu Yao (Lawrence Berkeley National Laboratory, NERSC) & SDSS-III Collaboration.

Voor onderzoekers is de totstandkoming van de 3D-kaart bijzonder belangrijk. “We willen de kaart gebruiken om te begrijpen hoe de uitdijing van het universum versnelt,” vertelt onderzoeker Daniel Eisenstein. De uitdijing van het universum wordt mede mogelijk gemaakt door een nog vrij mysterieuze kracht: donkere energie. Dankzij de kaart hopen de onderzoekers daar meer over te weten te komen. Ze brengen als het ware zes miljard jaar geschiedenis in kaart en kunnen daarna kijken in hoeverre het universum uit donkere materie en donkere energie bestaat. “Donkere materie en donkere energie zijn twee van de grootste mysteries uit onze tijd,” stelt onderzoeker David Schlegel. “We hopen dat onze nieuwe kaart van het universum ervoor kan zorgen dat iemand dat mysterie oplost.”

Naast de foto die hierboven staat, hebben de astronomen ook een prachtige animatie (zie hieronder) vrijgegeven. In deze animatie begeeft u uzelf tussen de sterrenstelsels en komt de foto eigenlijk pas echt tot leven. Zeker de moeite waard!

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd