Astronomen ontdekken twee interessante Superaardes in leefbare zone rond ster

Maar liefst twee Superaardes heeft TESS ontdekt. De ruimtetelescoop van NASA pikte de twee planeten op in de buurt van een rode dwergster, die TOI-2095 heet. De planeten bevinden zich ook nog in de leefbare zone van de ster.

TESS, voluit Transiting Exoplanet Survey Satellite, kan de hele sterrenhemel waarnemen en heeft maar één doel: exoplaneten ontdekken. De telescoop bestudeert 200.000 van de helderste sterren in de buurt van de zon. Tot nu toe zijn er 6400 kandidaat-exoplaneten ontdekt, waarvan er 330 zijn bevestigd. TESS zoekt naar exoplaneten in transitie. Dat wil zeggen dat ze voor hun ster langs bewegen, waardoor ze een klein beetje van het licht blokkeren en zo waarneembaar zijn voor de telescoop.

Astronomen van de University of Laguna in Spanje bevestigen nu het bestaan van twee nieuwe kandidaat-exoplaneten. Ze wisten vast te stellen dat de transitiesignalen in de lichtcurve van TOI-2095 planetair van aard zijn. De nieuw gevonden exemplaren maken maar een korte baan rond hun ster en zijn iets groter dan de Aarde.

Superaarde
Een Superaarde kenmerkt zich doordat zijn massa groter is dan die van de Aarde, maar kleiner dan die van Uranus of Neptunus. Een Superaarde is een rotsachtige planeet en heeft dus een vast en geen gasvormig oppervlak. De eerste Superaarde is in 2005 ontdekt. In ons eigen zonnestelsel zijn ze niet te vinden.

Een kort rondje
“We bevestigen het bestaan van twee planeten in transitie rond de rode dwerg TOI-2095, die is ontdekt door TESS”, vertellen de onderzoekers. “We hebben daarvoor onder meer de fotometrische data van TESS gebruikt en de radiële snelheid gemeten om vals positieve scenario’s uit te sluiten. Ook hebben we de straal van de kandidaat-planeten en de maximale massa kunnen berekenen.”

De radiële snelheid
De radiële snelheid is de snelheid waarmee een object langs de gezichtslijn beweegt. Exoplaneten kunnen worden opgespoord door kleine veranderingen op te merken in de radiële snelheid van sterren, die ontstaan doordat planeten met hun zwaartekracht invloed uitoefenen op hun moederster.

TOI-2095 b en c
De exoplaneet die dichter bij de ster staat is TOI-2095 b gedoopt en zou een kwart groter zijn dan de Aarde. Zijn baan om de ster duurt 17,66 dagen. De evenwichtstemperatuur is 347 Kelvin (bijna 74 graden Celsius). Zijn massa is niet meer dan ruim vier keer die van de Aarde.

De tweede planeet is TOI-2095 c en heeft een radius van ongeveer 1,33 keer die van de Aarde. In ruim 28 dagen draait hij rond zijn ster. Aangezien de planeet iets verder weg staat, is het er ook koeler. De evenwichtstemperatuur is 297 Kelvin (ongeveer 24 graden Celsius). Wel is de planeet een stuk zwaarder: de massa is bijna 7,5 keer die van de Aarde.
Moederster TOI-2095 is meer dan de helft kleiner en veel minder zwaar dan onze zon. De leeftijd van de ster wordt geschat op minstens een miljard jaar.

Lekker temperatuurtje
De onderzoekers concluderen dat de twee nieuwe exoplaneten zich dichtbij de binnenste rand van de bewoonbare zone bevinden van TOI-2095. Dit is het ringvormige gebied rond een ster waar het niet te koud of te warm is. Het maakt de planeten volgens de astronomen interessant voor verdere observaties. “Vooral extreem nauwkeurige radiële snelheidsobservaties kunnen de metingen van de massa van de planeten verbeteren en grenzen bepalen voor verwachtingen over de samenstelling van de atmosfeer”, klinkt het tot besluit.

Bronmateriaal

"Two super-Earths at the edge of the habitable zone of the nearby M dwarf TOI-2095" - arXiv
Afbeelding bovenaan dit artikel: exoplaneet

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd