Astronomen ontdekken jong planetenstelsel bij nabije ster

schijf

Een internationaal team van astronomen heeft een jong planetair systeem gevonden bij een nabije ster. Ons eigen zonnestelsel zag er 4,5 miljard jaar geleden waarschijnlijk net zo uit als de piepjonge protoplanetaire schijf rondom de ster HD 115600.

Er zijn een aantal gelijkenissen. Ten eerste is de protoplanetaire schijf rondom HD 115600 even groot als de Kuipergordel van ons zonnestelsel. Ook bevat de schijf waarschijnlijk veel stof- en ijsdeeltjes. “We kunnen nu zien hoe ons zonnestelsel er als een peuter uitzag”, concludeert onderzoeker Thayne Currie van de Subaru telescoop.

Daarnaast lijkt HD 115600 op onze zon. De jonge ster is iets massiever. Verder bevindt HD 115600 zich in een grote gaswolk met andere jonge sterren. Wetenschappers beweren dat ook onze zon in een soortgelijke nevel is ontstaan.

Hoewel er op de bovenstaande foto geen protoplaneten zichtbaar zijn, vermoeden wetenschappers dat er al wel één planeet bestaat. De positie van de schijf wijkt namelijk iets af en is niet volledig cirkelvormig. Dit komt waarschijnlijk doordat een massieve planeet met zijn zwaartekracht invloed uitoefent. Deze planeet is qua omvang te vergelijken met de grotere gasplaneten in ons eigen zonnestelsel.

De ontdekking is gedaan door het Gemini Planet Imager, een instrument dat exoplaneten en Kuipergordelachtige schijven kan opsporen. De resultaten zijn veelbelovend. Waarschijnlijk krijgt ook de Subaru telescoop binnenkort een soortgelijk instrument. Currie: “Hopelijk kunnen we straks ook met onze eigen telescoop op jacht naar jonge planeten. Wie weet vinden we dan een tweede aarde.”

Bronmateriaal

"Astronomers discover a young solar system around a nearby star" - NATIONAL INSTITUTES OF NATURAL SCIENCES

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd