Astronomen ontdekken flinke planetoïde nabij de aarde

planetoïde

Astronomen hebben nabij de aarde een flinke ruimtesteen ontdekt. Het gaat om een planetoïde die ongeveer 400 meter groot is. De steen kwam half september redelijk dicht bij de aarde in de buurt en zal dat in 2032 opnieuw doen.

De planetoïde draagt de naam 2013 TV135. Het is één van de 10.332 aardscheerders die astronomen tot op heden ontdekt hebben. En net als al die aardscheerders komt er een moment waarop 2013 TV135 relatief dicht bij de aarde in de buurt komt. De laatste keer dat de planetoïde over onze aarde scheerde, was op 16 september van dit jaar, zo stellen de onderzoekers nadat ze de baan van de planetoïde bestudeerd hebben. Half september was de afstand tussen de aarde en de planetoïde met een slordige 6,7 miljoen kilometer het kleinst.

De planetoïde werd op 8 oktober ontdekt en sindsdien nauwlettend in de gaten gehouden. De onderzoekers proberen zo de baan van de planetoïde te achterhalen. Hoe meer observaties, hoe nauwkeuriger de astronomen de baan kunnen vaststellen. Voorlopig wijzen de observaties erop dat de planetoïde in 2032 opnieuw bij de aarde in de buurt zal komen.

Maar: dat is zeker geen reden voor paniek, zo benadrukt NASA. Voorlopig schat de ruimtevaartorganisatie de kans dat de planetoïde in 2032 op aarde zal inslaan heel klein. Ongeveer één op 63.000, om precies te zijn. “Om het anders te stellen: dat betekent dat de kans dat er in 2032 geen inslag zal plaatsvinden ongeveer 99,998 procent is,” benadrukt onderzoeker Don Yeomans. Naar verwachting wordt de kans op een inslag alleen maar kleiner naarmate de onderzoekers een nauwkeuriger beeld van de baan van 2013 TV135 krijgen.

Bronmateriaal

"Asteroid 2013 TV135 – A Reality Check" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd