Astronomen gaan op zoek naar Snoopy

Waar is de maanlander Snoopy gebleven? Astronomen gaan de lander die al 42 jaar ergens in de ruimte zweeft, opsporen.

Weet u nog: de allereerste maanlanding: de historische Apollo 11-missie? Deze historische vlucht werd voorafgegaan door een oefenvlucht: de missie Apollo 10. Tijdens de missie werd alles gedaan wat ook tijdens de Apollo 11-missie zou gebeuren. Er werd alleen niet op de maan geland. Tijdens de missie werd gebruik gemaakt van een commandocapsule (bijgenaamd Charlie Brown) en een maanlander (bijgenaamd Snoopy).

WIST U DAT…

…de sporen die de Apollo-missies op de maan achterlieten nog steeds duidelijk te zien zijn?

Rond de zon
Nadat de missie Apollo 10 erop zat, werd de maanlander voor het gemak in een baan rondom de zon geplaatst. Dat is inmiddels 42 jaar geleden. Maar astronomen zijn ervan overtuigd dat de module nog steeds om de zon cirkelt.

Lastig
Engelse astronomen hebben nu besloten dat ze de module ook echt op willen gaan zoeken. Een zeer lastige opdracht. Het gebied waarin Snoopy zich ophoudt, is naar schatting zo’n 135 miljoen kilometer groot. De kans dat de astronomen Snoopy ook daadwerkelijk vinden, is klein.

Maar de wetenschappers – die hulp krijgen van amateur-astronomen en scholen – gaan de uitdaging graag aan. Zelfs als ze Snoopy niet vinden, kunnen ze namelijk nog wat uit deze missie halen. Zo is de kans groot dat de wetenschappers tijdens hun zoektocht op andere zaken stuiten: nieuwe kometen en asteroïden bijvoorbeeld.

Bronmateriaal

"The search for Apollo 10's 'Snoopy'" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd