Astronauten zin in sushi

 ASTRONOMIE  Eind december eten de astronauten aan boord van het internationale ruimtestation een heel bijzonder gerecht: sushi. De Japanse astronaut Soichi Noguchi neemt het traditionele visgerecht mee naar het ruimtestation. “We kunnen niet wachten tot Soichi sushi voor ons maakt”, zegt de Amerikaanse astronaut Timothy Creamer.

Noguchi, Creamer en de Rus Oleg Kotov reizen op 21 december in een Soyuzcapsule naar het internationale ruimtestation, waar ze twee dagen later arriveren. Daar wachten astronaut Jeff Williams en kosmonaut Maxim Suravev het trio op. Met z’n vijven vieren ze kerst in de ruimte.

Dinsdag keerde Frank De Winne terug na een verblijf in het ruimtestation. “De landing was het belangrijkste en meest dynamische gedeelte van mijn expeditie”, zegt Robert Thirsk, die samen met De Winne en Roman Romanenko dinsdagochtend in Kazachstan landde. “Twintig minuten voor de landing schudde de capsule hevig. De plasma stroomde langs het raam. Het gevoel was tien keer heftiger dan ik had verwacht.”

Tot 23 december wordt het ruimtestation bemand door twee personen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd