Astronauten weer de deur uit

Zojuist is de derde ruimtewandeling in krap een week tijd begonnen. De reden: een dwarsliggend koelsysteem. NASA verwacht dat na deze ruimtewandeling alle problemen met het systeem definitief tot het verleden behoren. De astronauten hopen tijdens de 6,5 uur durende wandeling een nieuwe ammoniakpomp te kunnen plaatsen.

Een deel van het koelsysteem van het International Space Station begaf het op 31 juli. Sinds die tijd doet slechts de helft van het systeem het. Dat levert vooralsnog geen problemen op, maar NASA wil het koelsysteem weer zo snel mogelijk aan de praat krijgen.

Afbreken
De astronauten gingen al tweemaal eerder de deur uit om het probleem op te lossen. Veel geluk hadden ze niet: de slangen bleken zeer stevig vast te zitten en hielden de missie op. Toen er ook nog eens ammoniak vrijkwam, moesten de astronauten hun wandeling zelfs afbreken.

Schommelen
De ammoniakpompen zorgen dat de apparatuur aan boord van het ISS voortdurend op de juiste temperatuur blijft. Dat is niet voor niets: buiten het ISS kan het guur en warm zijn. De temperaturen schommelen er tussen de 121 en -157 graden Celsius.

Men hoopt dat het werk vandaag wel naar behoren kan worden afgerond. Op dit moment ziet het er goed uit: de astronauten lopen zelfs iets voor op schema. Benieuwd? De ruimtewandeling is hier live te volgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd