Astronauten verliezen opnieuw gereedschapskist in de ruimte, en deze keer kan je ‘m zien met je verrekijker

We zijn allemaal wel eens iets kwijt op het moment dat we het nodig hebben. Maar wat als dat gebeurt terwijl je een ruimtewandeling aan het maken bent? Het overkwam NASA-astronauten Jasmin Moghbeli en Loral O’Hara. Voor ze het wisten vloog hun gereedschapskist er letterlijk vandoor.

Het ongeluk gebeurde tijdens een ruimtewandeling die plaatsvond op 2 november. Deze ruimtewandeling duurde zes uur en tweeënveertig minuten en werd begeleid door NASA. Zo waren Moghbeli en O’Hara druk aan de slag om het International Space Station (ISS) op te krikken door een kabel netjes weg te werken die voor een camera zat en een lager van een zonnepaneel te vervangen. Niet lang daarna sloeg het noodlot toe: de gereedschapskist hield het voor gezien en vloog er vandoor, de vrijheid tegemoet. Dezelfde kist bevindt zich momenteel in een baan rond de aarde. Uit een snelle berekening van NASA blijkt dat de gereedschapskist geen gevaar vormt voor het ISS in de toekomst.

Ruimtepuin
NASA laat in een blogpost weten dat de gereedschapskist gelukkig niet meer nodig was voor de resterende duur van de ruimtewandeling, en inmiddels is de gereedschapskist dan ook officieel geregistreerd als ruimtepuin onder nummer 58229 / 1998-067WC. Astronoom Jonathan McDowell werkt bij het Center for Astrophysics(CfA), een samenwerkingsverband tussen Harvard en Smithsonian. Hij laat op X weten dat de verwachting is dat de gereedschapskist nog wel een paar maanden rond de aarde zal blijven zweven, voordat deze ergens in 2024 zal verbranden in de atmosfeer van de aarde.

De gereedschapskist is inmiddels al een aantal keer gespot; eerst vlak na het incident door NASA zelf met behulp van de buitencamera’s van het ISS, later door telescopen op de grond. Volgens de website EarthSky zou het mogelijk moeten zijn om de gereedschapskist met je verrekijker te spotten. “De strategie bestaat vooral uit het eerst opzoeken van het ISS en welke kant deze opgaat,” schrijft de website. “De gereedschapskist heeft al een voorsprong van vijf minuten op het ISS, dit zal binnenkort oplopen tot tien minuten.”

Afval in de ruimte
Er slingeren momenteel meer dan 30.000 stukken ruimtepuin rond de aarde. Dat is zorgwekkend, omdat het werken in de ruimte hierdoor alleen nog maar gevaarlijker wordt. Zo berichtte Scientias.nl in 2021 dat astronauten binnen moesten blijven omdat het ruimtepuin een gevaar vormde voor de veiligheid. Tussen het ruimtepuin zit van alles: van miniscule verfschilfers en stofdeeltjes tot oude satellieten en restanten van raketten, zoals de ontplofte Russische raketmotor waarover Scientias.nl berichtte in 2022. Wil je meer weten over ruimtepuin? Klik dan hier.

Naar de sterren en daar voorbij
Dit is overigens niet de eerste keer dat NASA materieel verliest in de ruimte. Zo is er een video beschikbaar van astronaut Heide Stefanyshyn-Piper die in november 2008 eenzelfde soort reparatie aan het uitvoeren was. Ook haar gereedschapskist had besloten om te ontsnappen. Het leuke is dat daar dan weer wél live-beeld van is. Hoe je het ook wendt of keert, je kan in het vervolg als astronaut altijd maar beter twee gereedschapskisten meenemen: één om je werk uit te voeren en de ander om een traditie in leven te houden.

Bronmateriaal

"Astronauts Complete Spacewalk, Dragon Launch Moves to Nov. 7" - NASA

"Jonathan McDowell" - X

"Lost tool bag from spacewalk caught on video" - EarthSky

"ESA’s Space Environment Report 2023" - ESA

"Raw Video: Tool Bag Lost During Space Walk" - AP, Youtube

Afbeelding bovenaan dit artikel: Image courtesy of the Earth Science and Remote Sensing Unit, NASA Johnson Space Center

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd