Astronauten verkennen berucht gaatje in Sojoez-capsule van buitenaf

Tijdens een bijna 8 uur durende ruimtewandeling werd het gaatje opgezocht en geïnspecteerd.

De nog maar net in het internationale ruimtestation gearriveerde Oleg Kononenko en collega-astronaut Sergey Prokopyev ondernamen hun ruimtewandeling gisteren. Gedurende 7 uur en 45 minuten bevonden ze zich buiten het ISS en verkenden de buitenzijde van de Sojoez MS-09 die aan het ruimtestation gekoppeld zit en volgende week gebruikt zal worden om drie van de zes astronauten die zich momenteel aan boord van het ISS bevinden, thuis te brengen.

Inspectie
Het doel van de ruimtewandeling was onder meer het opsporen van een lek dat in augustus in de Sojoez-capsule was ontstaan en van binnenuit al gedicht is (zie kader hieronder). Onduidelijk was echter nog hoe het lek er aan de buitenkant uit zag. Tijdens de ruimtewandeling werd op de plek van het lek onder meer het isolatiemateriaal van de Sojoez weggesneden.

Daaronder troffen de astronauten het gedichte lek aan. Ze hebben het geïnspecteerd en ook wat monsters verzameld die op aarde nader onderzocht zullen worden. Gehoopt wordt dat deze ruimtewandeling meer inzicht geeft in hoe het lek precies is ontstaan. Analyse van het lek zelf is na terugkeer van de Sojoez MS-09 op aarde niet mogelijk; het deel waarin het lek is ontstaan wordt kort na vertrek van het ISS losgekoppeld, waarna het in de aardatmosfeer verbrandt.

In september daalde de luchtdruk in het internationale ruimtestation plotseling. Daarop sloten astronauten de verschillende compartimenten van het ruimtestation af, in een poging het lek te vinden. Het resulteerde in de ontdekking van een klein gaatje in het bovenste deel van de aan het ISS gekoppelde Sojoez MS-09. De astronauten dichtten het gat en de luchtdruk herstelde zich. Einde verhaal, zou je denken. Maar al snel deden zich allerlei wilde verhalen de ronde over hoe dit gaatje zou zijn ontstaan. Het deed namelijk een beetje denken aan een boorgaatje. Was er iemand een beetje onhandig bezig geweest? Of had iemand geprobeerd om de Sojoez en/of het ISS te saboteren? Een fabrieksfout is inmiddels uitgesloten, maar wat de oorzaak dan wel is? Daartoe wordt verwachtingsvol gekeken naar de resultaten van de ruimtewandeling die gisteren plaatsvond.

Hieronder zie je beelden die van buitenaf van het gedichte lek zijn gemaakt.

De Sojoez Ms-09 wordt zoals gezegd volgende week gebruikt om drie astronauten terug naar de aarde te brengen. Het geeft duidelijk aan dat de Amerikaanse en Russische ruimtevaartorganisatie alle vertrouwen hebben in deze Sojoez.

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd