Astronauten uit ruimtestation keren terug naar aarde

20121119-120539.jpg

Het internationale ruimtestation heeft een wisseling van de wacht ondergaan. De drie astronauten die de afgelopen maanden in het ISS hebben gewoond, zijn gisteravond weer veilig thuisgekomen.

De capsule landde gisteren om 7.56 lokale tijd in Kazachstan, nadat deze zaterdag om 10.23 GMT vertrok bij het ruimtestation. De bemanning, bestaande uit commandant Sunita Williams, Yuri Malenchenko en Aki Hoshide werd snel opgepikt door acht NASA-helikopters. De astronauten zijn direct opgevangen en voor observaties weggebracht, maar al direct na de landing maakte Williams bekend dat het goed ging met het team. Wel viel de capsule bij de landing op z’n kant, maar NASA verklaart dat dat vaker gebeurt, en dat dat geen problemen voor de astronauten oplevert.

20121119-115944.jpg

Nachtelijke landing
De landing ging niet helemaal perfect: de bemanning landde door een kleine meetfout in het donker op de Kazachse steppe. Een nachtelijke landing is niet uniek, maar komt niet heel vaak voor. Sinds de ingebruikname van de Soyuz-capsule is het slechts twaalf keer voorgekomen dat een bemanning in het donker landde. De laatste keer dat dat gebeurde, was ruim zes jaar geleden.

Expeditie 34
Afgelopen zaterdag werd de missie overgedragen aan de drie nieuwe astronauten, die eind vorige maand al in het ruimtestation aankwamen. De nieuwe bemanning bestaat uit de Amerikaan Kevin Ford, en de Russische Oleg Novitskiy en Evgeny Tarelkin.

Wist u dat…

…het onze eigen André Kuipers was die de eerste keer de Dragon aankoppelde?

Missie met momenten
Met de terugkomst van de crew komt een einde aan Expeditie 33, geleid door Williams. Die maakte haar zevende ruimtewandeling tijdens deze vlucht, om een zonnepaneel te repareren. Ook werd bij wijze van experiment een autootje op aarde vanuit de ruimte bestuurd. Bovendien haalde de bemanning de Dragon van SpaceX binnen. De crew van Expeditie 33 verbleef 125 dagen in het ISS.

Daarnaast voerden de astronauten diverse wetenschappelijke experimenten uit met het testen van stralingslevels, het bekijken van de effecten van zwaartekracht op het menselijk lichaam, en het onderzoeken van de menselijke invloed op het klimaat. Enkele van die experimenten zullen door de nieuwe bemanningsleden worden voortgezet.

Bronmateriaal

"Expedition 33 returns to Earth " - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA (cc via NASA.gov).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd