Astronauten ronden werk af

De astronauten van de Discovery-missie Rick Mastracchio en Clayton Anderson hebben vanmorgen hun derde en laatste ruimtewandeling gemaakt. Ze verlieten het International Space Station rond kwart over zes om het werk dat tijdens de tweede ruimtewandeling was blijven liggen te voltooien. En dat is gelukt, zo maakte NASA bekend.

Aan het begin van de ruimtewandeling had Mastracchio nog wat moeite om het luik te openen. Mission Control vroeg hem daarom om de hendel te controleren alvorens de beveiliging eraf ging. Alles leek in orde en de ruimtewandeling kon beginnen.

De belangrijkste missie van deze ruimtewandeling was het afronden van de installatie van een koeltank. Mastracchio verbond vrijwel direct nadat hij het ISS had verlaten diverse vloeistofbuisjes aan de ammoniaktank. Hij was binnen enkele minuten klaar. Direct daarop werd de tank geactiveerd.

De astronauten hebben de oude tank vanmorgen aan boord van de Discovery gebracht, zodat deze weer mee naar de aarde kan. Daar zal NASA de tank hervullen en in de zomer als reserve-exemplaar terug naar het ISS laten vliegen.

De ammoniaktank en de buisjes hadden eigenlijk zondag al met elkaar verbonden moeten worden, maar een koppig boutje voorkwam dat ze hun klus konden afmaken.

Discovery verlaat zaterdag het ISS en zal dan maandag op aarde arriveren.

Bronmateriaal

"Mission accomplished" - IOL.co.za

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd